Menu
NL
231Fd8B3 E395 4182 Ab3B 488Db0Fded88

Samenwerking met Wikimedia

In 2014 werd een Belgisch 'chapter' van Wikimedia opgericht. Sindsdien heeft PACKED vzw in verschillende projecten met hen samengewerkt. In het project Linked Open data publicatie met behulp van Wikidata, onderdeel van het Traject Persistente identificatie, werden collectiedata op Wikidata ontsloten. Daarnaast vonden in samenwerking met partners als FARO, het Firmament, DEStudio, Dag van de Dans en het TheaterFestival  en de opleiding theaterwetenschappen van de VUB, verschillende edit-a-thons en de fotowedstrijd Wiki Loves Art plaats.

Periode: 2014 - ...

Fotografiewedstrijd Wiki Loves Art Belgium 2016 

Tijdens de zomermaanden van 2016 organiseerde Wikimedia Belgium i.s.m. FARO en PACKED vzw zestien fotografiesessies die. De prijsuitrekeiking vond plaats in november, tegelijk voor Wiki Loves Art en Wiki Loves Monuments. Beide fotografiewedstrijden van Wikimedia België hadden tot doel om het draagvlak voor de ontsluiting van cultureel erfgoed onder vrije licenties te vergroten. De beeldbank Wikimedia Commons werd door de twee wedstrijden aangevuld met  2.987 foto’s van collecties van dertien instellingen uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Alle beelden kunnen gebruikt worden om artikels op Wikipedia te illustreren. Op die manier krijgen de collecties of monumenten een (grotere) aanwezigheid op één van de meest geraadpleegde websites ter wereld.

Edit-a-thons 2016-2017-2018

De Wikimedia-platformen omvatten niet alleen de online encyclopedie Wikipedia, maar o.a. ook de beeldbank Wikimedia Commons en de kennisdatabase Wikidata. Om deze platformen zelf beter te leren kennen heeft PACKED vzw in 2016 een mini-edit-a-thon georganiseerd met als deelnemers niet alleen de eigen medewerkers maar ook die van Het Firmament (zie foto). De edit-a-thon werd gekoppeld aan een excursie naar en kennismaking met het Antwerpse kunstencentrum DE Studio, dat ook het thema van de edit-a-thon was.

In april 2017 vonden twee edit-a-thons plaats in het kader van de Dag van de Dans, en in Brussel organiseerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in samenwerking met Wikimedia België  op vijf verschillende locaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zes schrijfsessies plaats, waarvan twee focusten op dans en ook in de Dag van de Dans kaderden.

In augustus 2017 werd samen met Het Firmament en het TheaterFestival gefocust op podiumkunsten in Vlaanderen en Brussel, onder de naam 'Wikify Het Theaterfestival'. De meest geraadpleegde encyclopedie ter wereld vertoont immers lacunes en bevat onvolledige informatie over de vele podiumkunstenaars die actief waren of zijn in Vlaanderen en Brussel. 

Een wisselende groep van vrijwilligers en redacteurs van de dagkrant van het festival schreven we gedurende 10 namiddagen met delen van deze groep over onderwerpen die in verband staan met Het TheaterFestival: artiesten en gezelschappen die op het festival speelden, maar natuurlijk ook de pagina over het festival zelf. Aangezien goede foto's van artiesten onder een vrije licentie een zeldzaamheid zijn, stelden we tijdens de openingsavond van het festival zelf een fotograaf aan. Zo kregen we 18 mensen voor de camera die nu met één of meerdere foto's onder een CC BY-SA-licentie op Wikimedia Commons De schrijfresultaten van de edit-a-thon op Het TheaterFestival staan op de projectpagina. Iedereen kan nog steeds toevoegingen doen door artikels te verbeteren, te vertalen of nieuwe artikels te schrijven.

In december 2017 vonden een edit-a-thon in Vorst met ook studenten van de dansschool P.A.R.T.S. en een besloten edit-a-thon met de studenten theaterwetenschappen van de VUB plaats.

Lees meer over de edit-a-thons.

Upload van data

Als onderdeel van hetzelfde traject werken Wikimedia België en PACKED vzw samen aan de upload van de podiumkunstendata van Kunstenpunt op Wikidata. 

Vlaanderen - Verbeelding werkt