Menu
NL
Php Thumb Generated Thumbnailjpg 3

MEDEA

MEDEA is een online webplatform waar metaaldetectoristen hun vondsten kunnen registreren en laten identificeren door experten uit de academische wereld. Het platform werd officieel gelanceerd in 2017. MEDEA is een project van de Vakgroep Kunsten en Archeologie van de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met iMinds-SMIT en PACKED vzw. PACKED vzw was betrokken in dit project bij het opstellen van het lastenboek, de ontwikkeling van het datamodel en de opvolging van de ontwikkeling.

Periode: 2014 - 2017

PACKED vzw ontwierp use cases die als leidraad gebruikt werden bij de ontwikkeling van de databank en applicatie, die eind 2015 werd gestart en begin januari 2017 opgeleverd werd. De opdracht voor ontwikkeling van databank en applicatie werd gegeven aan We Connect Data.

PACKED vzw ontwikkelde ook een zogenaamd graph datamodel op basis van CIDOC-CRM voor dit platform. Dit is een datamodel dat informatie over vondsten vormgeeft als een netwerk van stellingen over dat object. Een dergelijk netwerk van stellingen kan een computer eenvoudig opslaan in een databank, maar het lijkt ook sterk op de manier waarop detectoristen en archeologen over archeologische vondsten nadenken. Op die manier kan de databank makkelijk informatie vastleggen die zich buiten de traditionele beschrijvingsschema’s uit de erfgoedsector bevindt. Zo kan het datamodel bijvoorbeeld ook meningsverschillen over de classificatie van vondsten weergeven.

Het datamodel werd geïmplementeerd in een Neo4j graph databank. Het platform bevat een publieke API waarmee de data uit het platform opgevraagd kan worden. De data wordt vrijgegeven onder een open content licentie. Ook de code van het platform werd vrijgegeven onder een open licentie.

De ontwikkeling werd regelmatig bijgestuurd door een aantal panels van respectievelijk archeologen en detectoristen die de eerste ontwikkelingen testten. Deze testen werden geleid door iMinds - SMIT.

Bezoek het platform op www.vondsten.be
De code  van het platform kan je vinden op GitHub

Vlaanderen - Verbeelding werkt