Menu
NL
231Fd8B3 E395 4182 Ab3B 488Db0Fded88

Edit-a-thons

Een belangrijk onderdeel van de Samenwerking met Wikimedia zijn de edit-a-thons. In samenwerking met verschillende andere partners proberen we via deze schrijfsessies op Wikipedia te wijzen op de mogelijkheden van de Wikimediaplatformen voor het documenteren van het Vlaams en Brussels cultureel erfgoed in verschillende disciplines. 

Periode: 2016 - ...

De Wikimedia-platformen omvatten niet alleen de online encyclopedie Wikipedia, maar o.a. ook de beeldbank Wikimedia Commons en de kennisdatabase Wikidata. Om deze platformen zelf beter te leren kennen heeft PACKED vzw in 2016 een mini-edit-a-thon georganiseerd met als deelnemers niet alleen de eigen medewerkers maar ook die van Het Firmament. De edit-a-thon werd gekoppeld aan een excursie naar en kennismaking met het Antwerpse kunstencentrum DE Studio, dat ook het thema van de edit-a-thon was.

In april 2017 organiseerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in samenwerking met Wikimedia België  op vijf verschillende locaties in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zes schrijfsessies, waarvan twee focusten op dans en ook in de Dag van de Dans kaderden.

In augustus 2017 werd samen met Het Firmament en het TheaterFestival gefocust op podiumkunsten in Vlaanderen en Brussel, onder de naam 'Wikify Het Theaterfestival'. De meest geraadpleegde encyclopedie ter wereld vertoont immers lacunes en bevat onvolledige informatie over de vele podiumkunstenaars die actief waren of zijn in Vlaanderen en Brussel. 

Een wisselende groep van vrijwilligers en redacteurs van de dagkrant van het festival schreven we gedurende 10 namiddagen met delen van deze groep over onderwerpen die in verband staan met Het TheaterFestival: artiesten en gezelschappen die op het festival speelden, maar natuurlijk ook de pagina over het festival zelf. Aangezien goede foto's van artiesten onder een vrije licentie een zeldzaamheid zijn, stelden we tijdens de openingsavond van het festival zelf een fotograaf aan. Zo kregen we 18 mensen voor de camera die nu met één of meerdere foto's onder een CC BY-SA-licentie op Wikimedia Commons De schrijfresultaten van de edit-a-thon op Het TheaterFestival staan op de projectpagina. Iedereen kan nog steeds toevoegingen doen door artikels te verbeteren, te vertalen of nieuwe artikels te schrijven.

In december 2017 vonden een edit-a-thon in Vorst plaats, waarbij ook studenten van de dansschool P.A.R.T.S. werden betrokken, en een besloten edit-a-thon met de studenten theaterwetenschappen aan de VUB.


Vlaanderen - Verbeelding werkt