Menu
NL
Php Thumb Generated Thumbnailjpg 5

AthenaPlus

AthenaPlus is een CIP best practice netwerk dat gestart is in maart 2013 en eindigde in oktober 2015. Het projectconsortium bestond uit 40 partners die afkomstig waren uit 21 Europese lidstaten. AthenaPlus bouwde verder op de succesvolle ervaringen uit het voorbije ATHENA-project. PACKED vzw stond binnen dit project mee in voor het realiseren van online tools voor hergebruik van digitale cultureel-erfgoedcontent.

Periode: 2013 - 2015

In het kader van ATHENA werden onder andere het LIDO-model en de ATHENA Ingestion Server en Mapping Tool (MINT) ontwikkeld, die momenteel wijd verspreid gebruikt worden in het Europeana projecten-ecosysteem (bv. Linked Heritage). AthenaPlus wou dergelijke infrastructuur en tools, gecreëerd om musea en andere culturele instituten te ondersteunen bij de beschikbaarstelling van hun digitale content via Europeana, verder ontwikkelen en vervolmaken.

Het best practice netwerk dat door AthenaPlus opgebouwd werd, bevond zich in een strategische positie om deze uitdaging aan te gaan omwille van

  • zijn grote institutionele waarde: honderden Europese instituten zijn rechtstreeks betrokken in of geassocieerd met het project;
  • de grote hoeveelheid digitaal-erfgoedcontent die beschikbaar wordt gemaakt aan Europeana;
  • de krachtige diensten voor partnerorganisaties die gecreëerd zullen worden door het project;
  • de nieuwe diensten voor specifieke gebruikersgemeenschappen en voor het brede publiek.

Het belangrijkste doelstellingen van het AthenaPlus-project waren:

  • meer dan 3,6 miljoen metadatarecords bijdragen aan Europeana, afkomstig uit zowel de publieke als de private sectoren, met bijzondere aandacht voor museale content en de belangen van enkele specifieke betrokkenen (ministeries en verantwoordelijke overheidsagentschappen, bibliotheken, archieven, leidende onderzoekscentra, KMOs).
  • het verbeteren van het zoeken, de vindbaarheid en het hergebruik van Europeana-content; het verbeteren van meertalig terminologiebeheer; de mogelijkheid tot SKOS-export en de ontwikkeling van een publicatietool/API voor contentproviders;
  • experimenteren met verrijkte metadata waarvan het hergebruik aangepast kan worden aan verschillende gebruikersnoden (toerisme, scholen, onderzoekers) door middel van tools die de ontwikkeling van virtuele tentoonstellingen, toeristische of didactische toepassingen mogelijk maken. Deze tools zullen kunnen geïntegreerd worden in de Europeana repositories en de repositories van nationale aggregatoren of individuele contentproviders.

Tegen de initiële einddatum van het project, eind augustus 2015, werden alle tools in hun finale versie opgeleverd. Dat betekent dat er uiteindelijk vijf tools beschikbaar zijn: MOVIO, CityQuest, SchoolTrip, Urban Explore en eCultureMap. Een vormgegeven brochure (download) geeft je een visuele indruk van de tools. Alle tools die in het project ontwikkeld werden, zijn bovendien als open source producten ter beschikking gesteld. Via de instructiewiki kan je per tool de download- en installatie-instructies terugvinden. De tools die PACKED vzw zelf ontwikkelde, CityQuest en SchoolTrip, werden op de GitHub-pagina van PACKED vzw gepubliceerd. Op die manier zorgen we mee voor de verdere gratis verspreiding en ontwikkeling van deze tools.

Alle informatie over het project en zijn consortium vind je op de projectwebsite www.athenaplus.eu.

Vlaanderen - Verbeelding werkt