Menu
NL
Wiki Loves Heritage Roze

Wiki Loves Heritage: winnaars bekendgemaakt

Liefst 4.300 nieuwe foto’s van erfgoed – in al zijn vormen – werden de voorbije maanden op Wikipedia opgeladen, in het kader van de fotowedstrijd ‘Wiki Loves Heritage’. Een jury koos achttien winnende foto’s van twaalf verschillende fotografen. Negen foto’s tonen onroerend erfgoed, de andere negen brengen roerend en immaterieel erfgoed in beeld. De winnende foto’s kunnen vanaf zaterdagavond 23 februari bekeken worden via cjm.vlaanderen.be en Wikimedia Commons

Liefst 4.300 nieuwe foto’s van erfgoed – in al zijn vormen – werden de voorbije maanden op Wikipedia opgeladen, in het kader van de fotowedstrijd ‘Wiki Loves Heritage’. Een duidelijk signaal van grote betrokkenheid en passie voor het Vlaamse erfgoed.

Wikipedia is een van de meest gebruikte websites ter wereld. De online encyclopedie valt niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. De informatie over ons erfgoed is helaas vaak onvolledig. Om hier iets aan te doen sloegen de Vlaamse overheid - Departement Cultuur, Jeugd en Media en Agentschap Onroerend Erfgoed - Wikimedia Belgium, PACKED, FARO en Herita de handen in elkaar voor het project Wiki Loves Heritage.

Om het initiatief kracht bij te zetten, werd een Wikipedia-fotowedstrijd gelanceerd. Topfotograaf Michiel Hendryckx, zelf Wikipedia-adept van het eerste uur, gaf alvast het goeie voorbeeld en daagde Vlaanderen uit om massaal erfgoedfoto’s te maken. De wedstrijd kaderde meteen ook in het Europees Erfgoedjaar. Iedereen kon tot 15 november 2018 foto's maken van erfgoed in Vlaanderen en deze - onder een vrije licentie - opladen op Wikipedia. Mét succes. Meer dan 4.300 foto’s, waarvan meer dan 2.500 foto’s van erfgoed in Vlaanderen en Brussel, werden opgeladen.

De nieuwe foto’s werden alleen al in januari liefst 687.178 keer bekeken. Met andere woorden: Wikipedia is en blijft een krachtig kanaal voor het verspreiden van erfgoed, voor het verhogen van de bekendheid en voor het versterken van het draagvlak. 

Op zaterdag 23 februari zijn de winnende foto's bekendgemaakt in het Antwerpse FOMU, en komen de foto's op de website van het Vlaamse departement Cultuur, Jeugd en Media en op Wikimedia Commons


De winnende foto's:

IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED

ROEREND ERFGOED

ONROEREND ERFGOED

Vlaanderen - Verbeelding werkt