Menu
NL
Collegagroep Digitale Collectieregistratie 18 Juni Copyright Faro

Collegagroep digitale collectieregistratie 18 juni 2019. Beeld: FARO

Vlaamse overheid: subsidies inhaalbeweging digitale collectieregistratie toegekend

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon heeft in het kader van het subsidiereglement inhaalbeweging digitale collectieregistratie een bedrag van 913.315 euro subsidies toegekend aan twintig projecten. In deze projecten worden enerzijds gericht registratie-achterstanden weggewerkt, en anderzijds digitale collectiedata beschikbaar gemaakt als open data.

De gesubsidieerde projecten zullen lopen in 2020 en 2021.

Enkele voorbeelden van projecten: 

  • Mu.ZEE maakt de oeuvres van James Ensor, Léon Spilliaert, Constant Permeke en hun tijdgenoten digitaal toegankelijk op hun nieuwe museale website en andere platformen.
  • DIVA gaat de deelcollectie tekeningen met reeds gedigitaliseerde beelden (3.217 inventarisnummers) uit het bedrijfsarchief van de firma Wolfers digitaal registreren en het project publiceren als gevalstudie op CEST.
  • Het Speelgoedmuseum wil als kennis- en expertisecentrum rond spel- en speelgoederfgoed zijn bibliotheekinventaris en een selectie van 1.500 objecten uit de speelgoedcollectie ontsluiten op Erfgoedinzicht. Het project zet eveneens in op een thesaurus (AAT) van objectnamen voor speelgoed en op deelcollectiebeschrijvingen op basis hiervan (COMETA-model).

Sinds 2019 komen de organisaties met een goedgekeurd project regelmatig samen in de collegagroep ‘Digitale Collectieregistratie’ begeleid door PACKED en FARO. De collegagroep heeft als doel uitwisseling, intervisie en coaching te geven bij de projecten van de inhaalbeweging digitale collectieregistratie, maar staat ook open voor andere geïnteresseerde organisaties, zonder lopend project. Voor meer informatie over de collegagroep kan je terecht bij Bram Wiercx van FARO.

Het verslag van de laatste bijeenkomst van deze collegagroep en de data voor toekomstige bijeenkomsten vind je in dit nieuwsbericht.

Meer over de tweede subsidieronde

Lees het nieuwsbericht van 19 december 2019 en bekijk het overzicht van toegekende subsidies in deze tweede ronde op de website van het Vlaamse overheidsdepartement Jeugd, Cultuur en Media.

Meer over de eerste subsidieronde

Lees het nieuwsbericht van 14 december 2018 en bekijk het overzicht van toegekende subsidies in de eerste ronde op de website van het Vlaamse overheidsdepartement Jeugd, Cultuur en Media.

Vlaanderen - Verbeelding werkt