Menu
NL
Roger De Vloo

Missionaris-regisseur Roger De Vloo, Witte Pater. Bron: KADOC.

KADOC & VIAA: duurzame bewaring Filmcollectie Witte Paters

Na de Tweede Wereldoorlog legden de Witte Paters hun missiewerk in Centraal-Afrika vast in bewegend beeld. Eigen ‘paters-regisseurs’ maakten reportages en documentaires over hun activiteiten in Congo, Rwanda en Burundi. Bovendien produceerden ze educatieve speelfilms die bestemd waren voor het lokale publiek. De films worden bewaard in KADOC, en staan sinds 2009 op de Vlaamse Topstukkenlijst. Samen met VIAA en Cinematek en met de steun van de Vlaamse overheid werkt KADOC aan de duurzame bewaring van dat audiovisuele erfgoed.

Deze films vormen – aldus de samenstellers van de Topstukkenlijst – “een unieke en zeer hoogstaande verzameling met een uitzonderlijke betekenis voor de geschiedenis van de missie, de Belgische kolonies, de koloniale opvattingen en de etnografie (volkeren, gebruiken, geschiedenis enz.) van Kongo, Rwanda en Burundi vanaf ca. 1940”.

Het gaat om meer dan 750 filmobjecten, die onder 83 titels vallen. Die titels bestaan uit verschillende (werk)kopieën en meerdere versies, zoals kortere montages en verschillende taalversies, beeld- en geluidsbobijnen.

Cinematek buigt zich nu over de registratie en restauratie van de collectie. Onder meer de gedeeltelijke aantasting door het azijnsyndroom maakt een behandeling noodzakelijk. Cinematek zal alle films voorzien van nieuwe kernen en filmblikken. Begin- en eindstroken van de films worden vervangen. Met het oog op een goede conservatie worden oude lassen hersteld en lijmresten verwijderd. Ook reeds eerder herstelde perforaties worden opnieuw gerestaureerd. Dan neemt VIAA het over en wordt via een aanbestedingsprocedure op zoek gegaan naar een digitaliseringspartner, zodat eind 2019 de digitalisering kan starten. In 2020 zult u dan kunnen kennismaken met deze unieke filmcollectie via een gezamenlijk publieksevent.

Lees er meer over op de VIAA-website.

Vlaanderen - Verbeelding werkt