Menu
NL
740 Stynenloveswiki 20180813

#Stynen2018: ode aan architect Léon Stynen

2018 is het jaar waarin het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) het oeuvre van de Belgische modernistische architect Léon Stynen (1899–1990) via tal van activiteiten in de kijker plaatst. Fotografen kunnen gebouwen van Stynen documenteren door in het kader van de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage foto's op te laden naar Wikimedia Commons. Tijdens Open Monumentendag op 9 september 2018 kun je gebouwen van Stynen bezoeken. In de overzichtstentoonstelling Léon Stynen, architect in deSingel, kun je zijn archief, leven en oeuvre ontdekken. Voor de echte Stynenaficionado's is er de Léon Stynen Architectuurroute, die je kunt downloaden via de Antwerp Museum App of de Erfgoed App. De Stynenkaart kun je afhalen in deSingel of bij de Dienst Toerisme Antwerpen. Kom alles te weten op stynen2018.be of volg #stynen2018.

Open Monumentendag - Stynenkaart

Op Open Monumentendag op zondag 9 september 2018 presenteert het VAi een programma rond Léon Stynen over heel Vlaanderen. In samenwerking met de stad Antwerpen verschijnt er een wandel- en fietskaart.

Stynen Loves Wiki

Ben je gepassioneerd door fotografie en architectuur? Goed nieuws! Nog tot 15 november 2018 kun je deelnemen aan de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage.

Naar aanleiding van Stynen2018 moedigt het VAi je graag aan om realisaties van Léon Stynen in Vlaanderen en Brussel te fotograferen en op te laden in Wikimedia Commons, zodat ze kunnen gebruikt worden in Wikipedia. Op die manier werken we samen aan een grotere zichtbaarheid van Stynens oeuvre in 's werelds meest gebruikte encyclopedie.

Door mee te doen aan de fotowedstrijd maak je kans om als winnaar geselecteerd te worden door de jury van Wiki Loves Heritage. Geen selectie? Niet getreurd! De gelegenheidsjury van het VAi pikt er de drie mooiste Stynenfoto's op Wikipedia uit. De winnaars ontvangen een boekenpakket en nemen gratis deel aan een Stynenwandeltocht langs de Léon Stynen Architectuurroute.

Foto's kunnen geüpload worden via deze Wikipediapagina. Let op dat je bij elke foto de categorie “Léon Stynen” toevoegt, anders vinden we je foto misschien niet terug. Volg het VAi op Twitter (#architectuurVAI) en deel met #Stynen2018 en #WikiLovesHeritage.

Op volgende websites vind je een overzicht van gebouwen van Léon Stynen in België:

Wiki Loves Heritage is een initiatief van de Vlaamse Overheid, PACKED vzw, Faro, Herita en de vrijwilligers van Wikipedia en Wikimedia België.

Noot i.v.m. auteursrecht en Léon Stynen

Speciaal voor de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage geven de erven van Léon Stynen toelating om foto's van Stynenrealisaties te maken en te publiceren op Wikipedia onder een vrije licentie. De toestemming geldt enkel voor foto's die worden opgeladen binnen het kader van Wiki Loves Heritage, editie 2018.

Dit geldt niet voor renovaties of gebouwdelen die zijn aangebracht door andere architecten, wat bijvoorbeeld het geval is bij deSingel. Zonder toestemming van de architecten kun je van die gedeelten enkel de buitenkant (zoals zichtbaar vanuit de publieke ruimte) fotograferen en opladen in Wikipedia.

Voor meer info, stuur een mail naar wim.lowet@vai.be

Vlaanderen - Verbeelding werkt