Menu
NL
Edit A Thon Vorst

Edit-a-thon Vorst 9 december 2017

Stage culturele studies

Van 22 november 2017 tot midden januari 2018 versterkte Elza Strazdina het PACKED-team. Elza is een Letse studente Culturele Studies aan de K.U. Leuven. Het doel van de stage was om van Elza een echte Wikipedian te maken. We deden dat door haar op allerlei manieren te laten werken op en met culturele content op de Wikimediaplatformen. Door stagiair(e)s binnen de werking te integreren, wil PACKED vzw toekomstige professionals in de cultuursector trainen in vaardigheden die hen in hun verdere loopbaan van pas kunnen komen...

Elza startte haar stage een tweetal weken voor de edit-a-thon die op 9 december 2017 in Vorst plaatsvond. Ze begon met het maken van een schrijflijst op de projectpagina ter voorbereiding van deze edit-a-thon. Haar eigenlijke vuurdoop in het schrijven op Wikipedia beleefde ze tijdens de deze edit-a-thon. Elza was vooral actief op de Engelse en Duitse Wikipedia, waar ze focuste op onderbelichte onderwerpen met betrekking tot de Vlaamse podiumkunsten. Ze verbeterde bestaande Duitse en Engelse artikels (bv. Josse De Pauw, Sidi Larbi Cherkaoui, Jan Decleir, Bert André,...) en schreef nieuwe Duitse artikels (bv. Wim Vandekeybus, Titus De Voogdt en Peter Van den Begin). Door voor het eerst intensiever met de Engelse en Duitse Wikipedia te werken, constateerden we ook verschillen met de Nederlandse. Zo is het voor nieuwe gebruikers op de Engelse versie niet meteen mogelijk om nieuwe artikels te schrijven en moet men eerst een tijdje ervaring opdoen met het bewerken van bestaande artikels. De Duitstalige Wikipedia is dan weer strikter inzake het vertalen van artikels uit andere taalversies. Zo pleit men ervoor om de bronversie die wordt gebruikt om van te vertalen mee op te nemen als eerste versie van een nieuw gecreëerd artikel.

Daarnaast verdiepte Elza zich in Wikidata, het platform voor gestructureerde data van Wikimedia. PACKED vzw zorgt op dit moment voor de publicatie van de data van Archiefbank Vlaanderen op Wikidata. Daardoor zullen binnenkort al deze archiefvormers en de bewaarplaatsen van hun archieven beschikbaar zijn als linked open data, met een link naar de uitgebreide archiefbeschrijving op Archiefbank Vlaanderen. Elza zorgde er binnen haar stage voor dat 1140 archiefbeschrijvingen van archieven die zich in KADOC bevinden vandaag beschikbaar zijn op Wikidata. Een voorbeeld: https://www.wikidata.org/wiki/Q47403693. Elza rondt dit semester haar master Culturele Studies af. We wensen haar alle succes toe en hopen haar terug te zien in de sector.

 

Vlaanderen - Verbeelding werkt