Menu
NL
Rechtenstatus

Wikidata: nieuwe eigenschappen rechtenverklaring en rechtenstatus

De vrijwilligersgemeenschap van Wikidata heeft de nieuwe metadata-eigenschappen (properties) P6426: rechtenverklaring (rightsstatement), en P6216: rechtenstatus (copyright status) gelanceerd. Dit vergroot sterk de kans dat eindgebruikers online accurate, verstaanbare en precieze rechtenverklaringen zullen vinden over cultureel-erfgoedobjecten. De toevoeging moedigt bijdragers expliciet aan om informatie over de rechtenstatus mee te geven. Een stap vooruit, vinden we bij PACKED.

Liam Wyatt, verbindingspersoon voor de Wikimediagemeenschap en de eerste Wikipedian-in-residence ter wereld legt op de website rightsstatements.org uit hoe de eigenschap P6426, een metadata-eigenschap voor Wikidata die is bedoeld om rechtenverklaringen mee te geven, tot stand kwam.

Wikidata bestaat als online depot van metadata ondertussen zes jaar, en begint steeds meer een hub van gestructureerde informatie te worden. De online encyclopedie Wikipedia is bekend als een breed platform, maar op Wikidata, een databank van gestructureerde gegevens, is het gamma aanwezige onderwerpen nog diverser. Het bevat momenteel meer dan 55 miljoen items, allemaal vrijgegeven onder een CC0-rechtenverklaring, en het gebruikt meer dan 5.000 eigenschappen om ze te beschrijven. 

'Rechtenverklaring (rightsstatement)' is nu als gestructureerd metadataconcept toegevoegd. In overeenstemming met de geest van open access en "iedereen kan bewerken"-methodologie, werd deze toevoeging voorafgegaan door een voorstel van een lid van de gemeenschap, het gebruikelijke discussieproces tot consensus werd bereikt en een blogpost op rightsstatement.org die de specifieke vragen beantwoordde die tijdens het debat naar voren werden gebracht.

Dit betekent dat het nu mogelijk is om voor elk Wikidata-item dat een individueel creatief werk voorstelt, de bewering “rechtenstatus volgens de bronwebsite (rightsstatement status according to source website)” toe te voegen samen met de relevante verklaring en een URL-verwijzing naar de bron. Bijvoorbeeld: "Mining on traditional land", een aquarel uit 2016 de Australische inheemse kunstenaar Mervyn Rubuntja in de collectie van het National Museum of Australia, is toegankelijk via Trove met de In Copyright-verklaring (InC). Dit wordt nu ook weerspiegeld in het Wikidata-item van het schilderij (Q61639371).

Naast deze eigenschap voor de rechtenverklaring, lanceerde Wikidata ook nog de eigenschap P6216: “rechtenstatus (copyright status)”. Hierdoor kan ook metadata worden opgenomen die aangeeft wanneer een werk in het publiek domein komt (en dus de auteursrechtelijke bescherming vervalt), inclusief de verschillen volgens de nationale auteursrechtwetgevingen. Een voorbeeld van het gebruik hiervan is het item voor de eerste uitgave van het dagboek van Anne Frank (Het achterhuis). Deze eigenschap maakt het dus mogelijk een complexe en gecontesteerde rechtenstatus in machineleesbare metadata te gieten.

Samen vergoten deze nieuwe eigenschappen het vermogen van Wikidata om complexe rechtenverklaringen en auteursrechtelijke concepten te modelleren, en om de metadata van cultureel-erfgoedinstellingen te verspreiden die hun collecties beschrijven voor het publiek. 

Bron: rightsstatements.org

Vlaanderen - Verbeelding werkt