Menu
NL
Schermafbeelding 2019 11 15 Om 14 48 37

PACKED: workshop CultURIze

26.11.19 vorming

In december 2018 startte PACKED in samenwerking met partners Open Knowledge Foundation Belgium (OKBE), Vlaamse Kunstcollectie (VKC) en Vlaams Architectuurinstituut (VAi) met een project dat een coöperatief beheersmodel ontwikkelt voor de opensourcetool CultURIze. Met die tool kunnen cultureelerfgoedobjecten duurzaam geïdentificeerd worden op het web. Na een veldonderzoek, pilootprojecten en participatieve oefeningen, organiseren we op 26 november 2019 een workshop voor geïnteresseerde erfgoedbeheerders.

Waarom dit project?

Als individuele cultureelerfgoedorganisatie die zijn collectie online toegankelijk wil maken via persistente URI’s bots je vaak op een dilemma. De commerciële services op dit vlak komen niet altijd voldoende aan je eigen noden tegemoet en maken je afhankelijk van je leverancier, die op een dag eenzijdig kan stoppen met het aanbieden van die bepaalde dienst. Tegelijk is het waarschijnlijk dat de ontwikkeling van een service op maat en het onderhoud ervan, de budgettaire mogelijkheden van jouw individuele erfgoedorganisatie overstijgt.

Daarom test PACKED al enige tijd het idee uit om een laagdrempelige resolvertool te ontwikkelen waarmee instellingen zelf URI-koppelingen kunnen beheren. Binnen dit innovatief partnerproject onderzoeken we de haalbaarheid van een beheersmodel waarbij een groep instellingen middelen en kennis samenbrengt om zelf een opensourcetool te onderhouden.

Wat voorafging

In de context van het project Persistente Identificatie (2013 tot 2016) ontwikkelde PACKED de resolvertool. In 2018 herwerkte een team studenten van Open Summer of Code de tool en lanceerden we het meer gebruiksvriendelijke CultURIze. Het werk was echter nog niet af: er bleven issues de vlotte implementatie van de tool in organisaties in de weg staan. Er was ook vraag naar een duurzaam beheersmodel voor de tool. In 2019 werkte PACKED verder aan een oplossing voor beide uitdagingen, in samenwerking met OKBE als niet-culturele partner en met financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid in de vorm van een subsidie voor een innovatief partnerproject.

Eind maart 2019 brachten we verslag uit over het veldonderzoek naar diverse coöperatieve beheersmodellen voor opensourcesoftware. Onze conclusies toetsten we verder af in pilootprojecten met collectiebeheerders.

De voorbije maanden bleven we ook doorwerken aan de software zelf, om alle kinderziektes eruit te krijgen en een tool voor te stellen die rijp is voor gebruik. Vandaag zijn we zo ver en hebben we een versie van de tool die zich daartoe leent.

De workshop

Op 26 november 2019 zullen we de tool demonstreren, de verschillende manieren toelichten waarop je hem in je organisatie kan inzetten, tonen waar je de nodige documentatie over de tool vindt en duiden hoe we de code van de tool in de toekomst op een duurzame manier gaan beheren.

De workshop richt zich dan ook vooral op erfgoedbeheerders die hun huidige workflow kritisch willen doorlichten door hem naast een nieuw alternatief te leggen, of die met persistente identificatie op het web willen starten, maar nog een tool zoeken. 

Praktisch

De workshop vindt plaats op dinsdag 26 november 2019, van 10u tot 13u in BeCentral, Kantersteen 12, 1000 Brussel.

De workshop is gratis, maar gezien het maximum aantal deelnemers (10) is inschrijven verplicht. Dit kan door te mailen naar annelies@packed.be.

Ook als je vooraf nog vragen hebt, kan je die naar dit adres mailen.

Vlaanderen - Verbeelding werkt