Menu
NL
Molen Wiki Loves Heritage 2018

Beeld: één van de winnende foto's van Wiki Loves Heritage 2018, Trougnouf, Benoit Brummer, CC BY-SA 4.0

PACKED: Wiki Loves Heritage 2019

Wiki Loves Heritage is een fotowedstrijd met als doel zoveel mogelijk Belgisch erfgoed online te ontsluiten onder een vrije licentie. Op die manier kan iedereen de beelden gebruiken, op Wikipedia en daarbuiten, bereiken we een breed en nieuw publiek en verhogen we de bekendheid van ons erfgoed. Bovendien worden door de focus op roerend erfgoed dit jaar ook foto’s van vaste museale collecties aanvaard. Tot en met 30 november kan iedereen deelnemen door foto’s op te laden van Belgisch erfgoed zoals objecten, archief, gebouwen, landschappen, gebruiken en tradities.

Met het initiatief Wiki Loves Heritage wil Wikimedia België in samenwerking met een aantal partners de online aanwezigheid en zichtbaarheid van erfgoed in Vlaanderen verhogen. Als erfgoed op één van de bekendste en meest gebruikte websites ter wereld - Wikipedia dus - vindbaar is, krijgt het wereldwijd meer aandacht. Dit jaar is het thema van de fotowedstrijd meesterwerken en ligt de focus op roerend erfgoed. Er wordt dus speciaal uitgekeken naar foto’s van (stukken uit) permanente museale collecties. Wikimedia België werkt voor de organisatie van deze fotowedstrijd samen met PACKED, FARO, Herita en de Provincie Oost-Vlaanderen.  


Zelf foto’s insturen voor de wedstrijd?

Iedereen kan deelnemen door foto’s op te laden van Belgisch erfgoed, bv. foto's gemaakt in het kader van vorige edities van de Erfgoeddag of Open Monumentendag, of gewoon vakantiefoto's. Foto’s van verschillende types erfgoed blijven in aanmerking komen: onroerend, roerend, immaterieel en maritiem. Meer details hierover vind je op de Wikimedia Commonspagina

Wil je deelnemen? Bekijk dan de projectpagina, lees meer over de voorwaarden en categorieën op de Wikimedia Commonspagina en laad de foto’s waarmee je wil deelnemen op onder de juiste Commonscategorie.


Als cultureel-erfgoedinstelling de wedstrijd of het bredere project mee ondersteunen?

Erfgoedinstellingen kunnen de fotowedstrijd mee steunen door bv. een selectie van hun collectie toegankelijk te maken voor fotografen, door het organiseren van een fotografieworkshop, een Wikipedia-schrijfsessie, een erfgoedwandeling of -zoektocht, of door het vrijgeven van fotografische reproducties en collectiedata.

Naast het mee bekendmaken van deze fotowedstrijd voor het brede publiek, kunnen organisaties ook op andere manieren samenwerken met Wikipedia en Wikimedia zowel op korte als lange termijn. Het vrijgeven van content is immers altijd een stap vooruit in het zichtbaarder en bekender maken van ons erfgoed, ook als dit gebeurt naar aanleiding van bv. Publiek Domeindag of op een heel ander moment.

Werk je voor een cultureel-erfgoedinstelling en wil je de wedstrijd mee ondersteunen of wil je met iemand de ruimere mogelijkheden bespreken? Neem dan contact op met Sam Donvil of Geert Van Pamel

Vlaanderen - Verbeelding werkt