Menu
NL
1024Px Wiki Loves Heritage Paars

PACKED vzw: Wiki Loves Heritage 2018

15.06.18 - 15.11.18 update

Met het initiatief Wiki Loves Heritage wil de Vlaamse overheid samen met FARO, PACKED vzw en Wikimedia België de online aanwezigheid en zichtbaarheid van erfgoed in Vlaanderen verhogen, meesurfend op het bereik en de impact van Wikipedia, een van de bekendste en meest gebruikte websites ter wereld. Veel erfgoedbeheerders wereldwijd werken nu al samen met Wikimedia: van de British Library tot het Tropenmuseum in Amsterdam.

Om ons initiatief kracht bij te zetten is aan het project een fotowedstrijd gekoppeld. Je kiest zelf hoe je de fotowedstrijd invult: een selectie van je collectie toegankelijk maken voor fotografen, een fotografieworkshop, een Wikipediaschrijfsessie, een erfgoedwandeling of -zoektocht, het vrijgeven van content, enz. Kies een formule die past bij de aard van jouw erfgoed. Open de deuren gedurende de hele periode (juni - november 2018) of organiseer een of meer activiteiten onder begeleiding van je staf. Naast de fotowedstrijd voor het brede publiek, kunnen organisaties ook op andere manieren met Wikipedia en Wikimedia samenwerken op zowel korte als lange termijn, bijvoorbeeld door het vrijgeven van content.

De Vlaamse overheid heeft in mei en juni samen met PACKED vzw en FARO enkele regionale infomomenten georganiseerd om geïnteresseerden op weg te helpen. Kon je niet aanwezig zijn op die infosessies maar wens je toch meer info, neem dan een kijkje op de projectwebsite. Je vindt er niet alleen een introductie tot de Wikimediaplatformen, maar ook informatie over o.a.

  • Wiki Loves Heritage en het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed;
  • waarom als erfgoedbeheerder of organisatie op Wikimedia aanwezig/actief zijn;
  • hoe deelnemen aan Wiki Loves Heritage, en welke formats zijn er?

Met Wiki Loves Heritage wil de Vlaamse overheid het belang van ‘open toegang’ tot erfgoed onderstrepen. Met het initiatief sluit ze aan bij de brede internationale Open Knowledge beweging en brengt ze haar ‘opendatabeleid' in de praktijk. Door informatie en digitale content onder een vrije licentie beschikbaar te stellen, heeft iedereen vrije toegang tot de inhoud en kan die gebruikt, aangepast en verder verspreid worden voor alle mogelijke doeleinden. Die aanpak sluit aan bij een essentiële opdracht van de erfgoedsector, namelijk een zo breed mogelijke cultuurspreiding voor de lokale en internationale gemeenschap realiseren.


Vlaanderen - Verbeelding werkt