Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Img 20181203 133136 Cropped

Workshop 'Capteren inhoud van oude dragers'. Foto: PACKED vzw

PACKED: verslag workshop capteren inhoud van oude dragers

Op 3 december 2018 organiseerde PACKED vzw, in samenwerking met LIMA en de steun van het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), de gratis hands-on workshop 'Capteren inhoud van oude dragers'. De deelnemers leerden niet alleen verschillende verouderde dragers herkennen, ze leerden vooral ook digitale kopieën maken van de inhoud van die dragers én de inhoud van de kopieën analyseren en gebruiken. De workshop was volzet. We willen alle deelnemers danken voor hun enthousiaste deelname!

Bij de start van de workshop werden verschillende verouderde dragers  uitgestald en werd oude leesapparatuur opgesteld. Aan de deelnemers was gevraagd om ook zelf oude dragers mee te brengen; ze konden zo ontdekken welke bestanden die bevatten. Er werden Jaz disks, Zip disks, cd-rom's, (Amiga) diskettes en magneto-optische disks meegebracht.

De workshop startte in de voormiddag met een introductie tot de zogenaamde superfloppies (dragers die op diskettes lijken, maar een grotere opslagcapaciteit hebben) en cd-roms. Na die introductie gingen de deelnemers met de nodige begeleiding zelf aan de slag om hun verouderde dragers te capteren.

In de namiddag leerden de deelnemers verschillende andere dragerformaten herkennen en kregen ze strategieën aangeleerd om 5,25 inch en 3,5 inch diskettes te capteren die op oude DOS/Windows-, Macintosh- of Amigacomputers gebruikt werden. Na het theoretische deel gingen de deelnemers opnieuw zelf aan de slag en konden ze de aangeleerde strategieën uitproberen.

De workshop 'Capteren inhoud van oude dragers' sluit aan bij het project Resurrection Lab, waaraan we samen met iMAL nog tot einde februari 2019 werken. Het doel van dat project is zowel methodes, tools en diensten voor de preservering van born-digital content te implementeren als een mediabibliotheek te creëren die is gebaseerd op emulatie.

Vlaanderen - Verbeelding werkt