Menu
NL
Bundesarchiv Bild 183 09257 0003 Langenweddingen Winterfortbildung Im Kulturhaus

Langenweddingen, Wintertraining in het cultuurhuis

PACKED vzw: verslag Wikidataworkshop

In het kader van de conferentie EuropeanaTech organiseerde Wikimedia Nederland op 14 mei 2018 in Rotterdam een aparte workshop rond Wikidata. Dat is een online platform waarin zeer diverse gestructureerde data worden verzameld en onder een vrije CC0-licentie aan iedereen beschikbaar worden gesteld. De focus van de workshop lag op de nieuwe ontwikkelingen van het platform en de mogelijkheden die ze bieden voor de cultureel-erfgoedorganisaties. PACKED-medewerker Alina Saenko nam deel aan de workshop.

Het volledige programma van de workshop staat online. De workshop omvatte verschillende inhoudelijke besprekingen en technische sessies.

Uit de inhoudelijke gesprekken over het Wikidataplatform en de betekenis ervan voor de cultureel-erfgoedorganisaties onthouden we vooral het volgende:

  • De vertegenwoordiger van de Wikimedia Foundation, Ben Vershbow, vertelde dat Wikimedia in de toekomst nog meer wil inzetten op de samenwerking met de cultureel-erfgoedorganisaties zoals archieven, musea en bibliotheken wereldwijd. Wikidata krijgt daarin een belangrijke rol. Het moet een aangenaam en gebruiksvriendelijk platform worden dat over de juiste tools en innovatieve mogelijkheden beschikt zodat cultureel-erfgoedorganisaties er gebruik van kunnen maken en er feitelijke data over hun collecties mee toegankelijk kunnen maken.
  • De community van vrijwilligers die op Wikidata actief zijn rond cultureel erfgoed is sterk en wil met behulp van betrouwbare bronnen de juiste informatie en kennis over erfgoed verzamelen en ontsluiten via de Wikimediaplatformen. Een voorbeeld van een groot vrijwilligersproject op Wikidata is Sum of All Paintings. Het werd toegelicht door Maarten Dammers. Het project heeft als doel Wikidata te voorzien van records voor elk waardevol schilderij ter wereld. Voor dit project werken de vrijwilligers samen met de grootste musea wereldwijd. De data over de kunstwerken van het KMSKA, MSKGent, Groeningemuseum, SMAK, M – Museum Leuven uit het project Linked Open Data publicatie met Wikidata zijn ook verwerkt in Sum of All Paintings.
  • Wikidata wil een 'authority hub' zijn, een plek waar alle online authorities en gecontroleerde thesauri samen worden gebracht. Voor elk concept beschreven op Wikidata vind men een lijst van 'identifiers', codes voor dat concept uit verschillende online authorities zoals bv. AAT, Iconclass, VIAF, RKD-artists, RKD-images, ULAN, BnF en GeoNames. Op die manier worden de verschillende authorities aan elkaar gekoppeld op één online locatie, waardoor iedereen in principe enkel nog de Q-code van Wikidata moet opslaan om koppelingen te leggen naar diverse authorities.

Uit het technische hands-on deel van de workshop hebben we de volgende vernieuwingen onthouden:

  • Wikibase, de open infrastructuur waarmee Wikidata is gebouwd, kan sinds kort gemakkelijk op je eigen locatie geïnstalleerd worden. Dat betekent dat je een eigen 'Wikibase instance' kunt opzetten en dus een platform bouwen (los van Wikidata) om data over je eigen collectie gestructureerd online toegankelijk maken. Zo'n infrastructuur bevat ook een SPARQL-endpoint, waardoor je data meteen ook door onderzoekers en ontwikkelaars in SPARQL bevraagd kan worden.
  • Via de Wikidata SPARQL-endpoint kan men ingewikkelde vragen, 'federated queries', stellen aan verschillende online platformen en SPARQL-endpoints (bv. thesauri zoals o.a. AAT en GeoNames) tegelijkertijd. Dat biedt de mogelijkheid om als resultaat tegelijkertijd verschillende stukjes data uit verschillende online platformen over een specifiek thema te bekomen. 

 Beeld: Langenweddingen, Winterfortbildung im Kulturhaus, Bundesarchiv, Bild 183-09257-0003 / CC-BY-SA

Vlaanderen - Verbeelding werkt