Menu
NL
Dqqx Cz Cx0 Aekf Ni Jpg Large

Presentatie tijdens de Wikidata birthday workshop

PACKED vzw: verslag hands-on Wikidataworkshop

Op maandag 29 oktober 2018 organiseerden PACKED vzw, Wikimedia België en de Koninklijke Bibliotheek van België een volzette Wikidataworkshop. Wikidata is een open, meertalige databank met gestructureerde gegevens die niet alleen de populaire online encyclopedie Wikipedia ondersteunt, maar ook beschikbaar is voor andere toepassingen op het vlak van linked open data. De deelnemers uit uiteenlopende erfgoedinstellingen kregen een introductie tot Wikidata, maakten zelf nieuwe records aan en leerden in de SPARQL-taal Wikidataqueries opstellen. We willen alle deelnemers, sprekers en partners van harte bedanken voor het succes van de workshop!

De workshop begon met een welkomstwoord van PACKED vzw en een introductie van Wikimedia België. Verder zag het programma er als volgt uit:

  • Sandra Fauconnier (Wikimedia Foundation) maakte de aanwezigen wegwijs op het Wikidataplatform en vertelde over de geschiedenis ervan. Ze wijdde daarna uit over hoe de erfgoedsector en andere externe platformen er vandaag al gebruik van maken.
  • Maarten Dammers (Wikipediaan) gaf een eerste hands-on workshop over het manueel aanmaken van records en het toevoegen van data op Wikidata. Maarten lichtte ook batch-uploads van grotere datasets m.b.v. de Quickstatements tool toe. Aansluitend gaf Olivier Van D'huynslager (PACKED vzw) een demonstratie van de batch upload functionaliteit vanuit de tool Open Refine 3.0 naar Wikidata.
  • Na die eerste introductiesessies volgde er een praktijkopdracht: elke deelnemer moest volgens een bepaalde invoerinstructie live een Wikidatarecord aanmaken voor een productie van Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen uit de periode van 1970-1982. Tijdens die oefening hebben alle deelnemers samen een vijftigtal nieuwe Wikidatarecords aangemaakt. Met behulp van de Wikidatatools hebben we daarna live een tijdlijn voor die balletproducties kunnen maken. De records zullen, waar nodig, door ons en vrijwilligers verder aangevuld worden.
  • Na de middagpauze leerden de deelnemers tijdens de tweede hands-on sessie van Maarten Dammers (Wikipediaan) hoe je verschillende vragen aan de Wikidatadatabank kunt stellen m.b.v. SPARQL-queries. Het bleek dat basic SPARQL-taal gebruiken in de Wikidata SPARQL-endpoint omgeving voor iedereen een haalbare taak was, ongeacht hun IT-achtergrond.
  • Andra Waagmeester (Micelio) demonstreerde in zijn presentatie hoe je je eigen interne Wikidata instance kunt opzetten m.b.v. Wikibasesoftware en hoe je zogenaamde federated queries kunt toepassen om meerdere dataportalen op het web vanuit de Wikidata SPARQL-endpoint tegelijkertijd te bevragen.
  • Alle sprekers werden daarna uitgenodigd om deel te nemen aan een panelgesprek samen met externe specialisten zoals Bram De Veirman (Republic of Reinvention), Sally Chambers (UGent, DARIAH-BE) en Jolan Wuyts (Europeana). Het panel besprak verschillende onderwerpen: waarom zouden erfgoedinstellingen data op Wikidata publiceren? welke mogelijkheden biedt Wikidata als platform voor crouwdsourcingprojecten? kan Wikidata de rol vervullen van een centrale authority hub waar alle thesauri samenkomen in de vorm van linked open data? hoe kunnen Wikidata en Wikibase digital humanities onderzoekers en erfgoedinstellingen samenbrengen?
  • Rony Vissers (PACKED vzw) lichtte daarna de voorbije en de toekomstige samenwerking tussen PACKED vzw en Wikimedia toe, nodigde de deelnemers en de sector uit om actief te zijn op Wikimediaplatformen, de tools zelf te leren gebruiken en data en beelden over erfgoed zoveel mogelijk via die kanalen beschikbaar te maken voor het publiek.

De workshop werd afgesloten met een receptie en taart ter gelegenheid van de zesde verjaardag van Wikidata.

Foto's en berichten van die dag kun je op onze Twitter-account bekijken. 

Vlaanderen - Verbeelding werkt