Menu
NL
Kmska Tobias Verhaecht 15611631 En Jan Brueghel De Oude 1568 1625  Toren Van Babel 28 02 2010 14 02 24

Tobias Verhaecht en Jan Breughel De Oude, Toren Van Babel (16e eeuw)

PACKED vzw: verrijking records van kunstwerken op Wikidata

Begin 2016 hebben we het eindrapport van het project Linked Open Data publicatie met Wikidata op CEST geplaatst. In dat project publiceerden we op Wikidata de basisidentificatiegegevens van meer dan 30.000 kunstwerken in een gestructureerde vorm onder een CC0-licentie als Linked Open Data . De kunstwerken behoren tot de collecties van het KMSKA, MSKGent, Groeningemuseum, SMAK, MuZEE, M Museum Leuven, VKC en de Collectie Vlaamse Gemeenschap. Op Wikidata is iedereen vrij om records en data te verrijken. De gemeenschap van de vrijwilligers hebben dat ondertussen ook gedaan.

De data over kunstwerken die de partnermusea hebben gepubliceerd staat ondertussen al bijna twee jaar als Linked Open Data toegankelijk via Wikidata. Tot nu toe hadden we echter geen instrument om een overzicht te krijgen van de aanpassingen die er ondertussen door vrijwilligers werden uitgevoerd. Sinds kort bestaat nu de 'Wikidata SPARQL Recent Changes’ - tool waarmee je een overzicht van veranderingen voor records van een bepaalde collectie voor een bepaalde periode kan oproepen. Hier kan je bijvoorbeeld alle aanpassingen in de records van het MSKGent sinds 1 september 2017 zien.

Wat wordt er dan precies aangepast of toegevoegd aan de records van kunstwerken door de vrijwilligers op Wikidata? Het gaat vaak over vrijwilligers geïnteresseerd in kunst die bijkomende informatie over kunstwerken beginnen toe te voegen, zoals:
de titels van kunstwerken in verschillende talen (Duits, Italiaans, Spaans, Russisch, Grieks, Hongaars, Turks, Arabisch, Japans etc) bijvoorbeeld bij het 'Portret van een kleptomaan', data over genres en iconografie zoals bij het schilderij 'Madonna met kanunnik Joris van der Paele’, stukjes van eigendomsgeschiedenis en tentoonstellingsgeschiedenis zoals bij de triptiek 'Laatste Oordeel-drieluik’,
hoge resolutie reproducties zoals bij ‘De duizeling',etc.
In de context van de fotowedstrijd Wiki Loves Art BE 2016 werden voor de werken van het MSK Gent 340 beelden aan Wikidata items toegevoegd, waarvan 192 beelden aan 118 items waar voordien nog geen beeld aan was gekoppeld.

Al die toegevoegde data en beelden worden ook onder vrije licentie gepubliceerd en kunnen dus door iedereen en door de instellingen zelf weer hergebruikt worden.
Daarnaast worden er af en toe gegevens en zelfs volledige records verwijderd, maar met de ‘Recent Changes’ tool zal het voor de collectieverantwoordelijken makkelijker worden om dit soort aanpassingen op te volgen en waar nodig ongedaan te maken.

Wij zijn alvast heel blij met deze ontwikkelingen en kijken uit naar het vervolg! Heb je zelf ideeën over het hergebruik van informatie die op Wikidata is gepubliceerd, laat het ons zeker weten.


afbeelding: Tobias Verhaecht [Public domain], via Wikimedia Commons

Vlaanderen - Verbeelding werkt