Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Schermafbeelding 2018 11 07 Om 11 16 23

PACKED vzw: ontsluiting collecties Koning Boudewijnstichting op Wikimediaplatformen

De Koning Boudewijnstichting beheert een collectie documenten en (kunst)werken, die ze niet alleen wil bewaren en behouden voor de toekomst, maar ook valoriseren en voor iedereen toegankelijk maken. In het kader daarvan doet ze beroep op de kennis en expertise van PACKED vzw op het vlak van het documenteren en ontsluiten van erfgoed op de Wikimediaplatformen. PACKED-medewerker Olivier Van D'huynslager zal eerst de beschikbare metadata over de collectie in kaart brengen, en vervolgens na de nodige voorbereidingen voor een upload van de metadata uitvoeren.

Het project omvat het verzamelen, transformeren, verrijken, toegankelijk maken en beschikbaar stellen van digitale erfgoedinformatie van de Koning Boudewijnstichting met behulp van de Wikimediaplatformen.

Vertrekkende vanuit de afgebakende deelset Collectie Charles Van Herck wordt een strategie ontwikkeld voor de publicatie op Wikidata van de collectiegegevens afkomstig uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting. Vervolgens zal gekeken worden naar welke andere deelcollecties die strategie vertaald kan worden, en zal het materiaal beschikbaar gesteld worden op meerdere Wikimediaplatformen.

Publicatie van de metadata op Wikidata is het vertrekpunt. Het platform stelt instellingen als de Koning Boudewijnstichting in staat om op een laagdrempelige wijze collectiegegevens in de vorm van Linked Open Data te publiceren en aanspreekbaar te maken voor SPARQL-endpoints. Daardoor wordt de collectie niet alleen beter vindbaar, maar wordt ook waardevolle contextinformatie toegevoegd. Met behulp van de beeldbank Wikimedia Commons zullen vervolgens reproducties aan Wikidata en Wikipedia worden gekoppeld. Op de online encyclopedie Wikipedia zullen artikels over de deelcollectie(s), topstukken en archieven worden gepubliceerd.

Vlaanderen - Verbeelding werkt