Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Resurrection Lab

PACKED vzw: stand van zaken Resurrection Lab

Het project Resurrection Lab, een tweejarig onderzoeksproject in samenwerking met iMAL, dat financieel wordt ondersteund door Innoviris, gaat zijn laatste maanden in. Het doel is zowel methodes, tools en diensten voor de preservering van born-digital content te implementeren als een mediabibliotheek te creëren die is gebaseerd op emulatie. Die techniek, waarbij een hardwareplatform op softwarematige manier wordt gesimuleerd, biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van een preserveringsstrategie voor digitale creaties. De voorbije maanden werden verschillende acties ondernomen om het project tot een goed einde te brengen.

De afgelopen maanden werd in samenwerking met iMAL het metadatamodel afgewerkt dat gebruikt wordt zal worden in het daCMS (Data Archiving and Content Management Systeem) voor de beschrijving van de collectie van iMAL. Aan dat daCMS (back end) is ook een platform (front end) verbonden waarop de gepreserveerde inhoud van obsolete dragers ontsloten zal worden. Het daCMS wordt momenteel door iMAL afgewerkt.

We hebben verder ook captaties gemaakt van de inhoud van diverse oude dragers, waarvan de ondernomen stappen beschreven zijn in CEST-gevalstudies:

De workflows voor het capteren en voor het identificeren van data werden neergeschreven in twee deliverables, ook gepubliceerd op CEST:

Tenslotte werden er bijkomende tweedehands leesapparaten aangekocht ter vervollediging van het captatiestation, voor oude dragers die we tot nu toe niet konden verwerken, nl. magneto-optical disks (M.O. disks).

De komende maanden zullen we het tot stand komen van het metadatamodel nog beschrijven (op CEST) en testcaptaties uitvoeren met de nog niet verwerkte dragers. Ook zal het raadplegingsplatform worden uitgetest en verfijnd.

De kennis die we in dit project hebben opgedaan wordt ook samengebracht in de (helaas volzette) workshop over het capteren van obsolete dragers op 3 december 2018.

Vlaanderen - Verbeelding werkt