Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
1024Px La Madone Au Chanoine Van Der Paele

Jan Van Eyck, Madonna met kanunnik Joris van der Paele (1934)

PACKED vzw: Reproducties van Lukasweb op Wikimedia Commons

Het Groeningemuseum en Lukasweb hebben een set van 840 reproducties van kunstwerken in het publiek domein aan PACKED vzw ter beschikking gesteld om ze te publiceren op de open beeldbank Wikimedia Commons. Het is de eerste keer dat Lukasweb en één van de VKC-partners beelden ter beschikking stellen met dat doel. In november 2017 hebben we de beelden klaargemaakt, onder een CC0-licentie op Wikimedia Commons gepubliceerd en ze aan de bestaande Wikidata-records over de afgebeelde kunstwerken gekoppeld. Daarbij werden de stappen gedocumenteerd die culturele instellingen moet volgen om een reeks beelden te publiceren op Wikimedia Commons. We hebben ook tests gedaan met hergebruik en de koppeling aan Wikidata-records, en onderzocht hoe vrijwilligers zelf met het materiaal aan de slag gaan. Daaruit blijkt duidelijk hoe het publiceren van digitaal erfgoed op de Wikimedia-platformen een meerwaarde kan genereren.

Een overzicht van alle opgeladen beelden van het Groeningemuseum vind je op de pagina van de categorie ‘Collections in Groeningemuseum’. Het hergebruik van de beelden kan men via de GLAMorous tool volgen. De combinatie van beeld en data maken de resultaten van de voorgaande projecten beter zichtbaar: het is nu mogelijk om een soort catalogus gebaseerd op Wikimedia-platformen te creëren via de Wikidata-API of via bestaande externe viewers zoals Crotos.

Ook hebben we de beelden van kunstwerken uit het MSKGent die tijdens Wiki Loves Art Belgium in 2016 werden gemaakt, gekoppeld aan bestaande records. Zo is de collectiecatalogus gebaseerd op Wikimediaplatformen van het MSKGent veel rijker geworden.

Wij hopen dat de instellingen binnenkort meer beelden ter beschikking zullen stellen, zodat alle kunstwerken die tot het publieke domein behoren en dankzij ons project een record op Wikidata hebben, kunnen voorzien worden van een CC0-beeld op Wikimedia Commons.

Binnenkort komt er op CEST een handleiding over de acties die je als instelling moet uitvoeren om beelden op Wikimedia Commons te publiceren. Contacteer ons indien je interesse hebt in het opladen van beelden op Wikimedia Commons


Afbeelding: By Jan Van Eyck [Public domain], via Wikimedia Commons

Vlaanderen - Verbeelding werkt