Menu
NL
Gustave Van De Woestyne De Twee Lentes Resized3

De twee lentes, Gustave Van de Woestyne, 1910

PACKED vzw: programma Publiek Domein Maand

08.05.18 - 26.05.18 event

Elk jaar komen er in België zeventig jaar na het overlijden van de auteur nieuwe werken in het publiek domein. De Wikipediagemeenschap organiseert naar aanleiding van het jaarlijkse verstrijken van de auteursrechtelijke bescherming in verschillende landen een Publiekdomeindag. Die heeft als doel te wijzen op het uitdeinende auteursrecht en zijn impact op onze toegang tot cultureel erfgoed. In België wordt de publiekdomeindag uitgebreid naar een publiekdomeinmaand, die plaatsvindt in mei 2018. De organiserende partners zijn Constant vzw, de Koninklijke Bibliotheek (KBR), het Jubelparkmuseum (KMKG), Muntpunt, Rosa vzw, Cinema Nova, Plus-tôt Te Laat, Wikimedia België en PACKED vzw.

Onder de Belgische namen die vanaf 2018 in het publiek domein terechtkomen, geniet architect Victor Horta de meeste bekendheid. Maar ook op de oeuvres van o.a. de schrijver Felix Timmermans en de kunstschilder Gustave van de Woestyne vervalt de auteursrechtelijke bescherming.

PACKED vzw organiseert vanaf 2018 een nieuw initiatief, de PubliekDomeinWerkgroep, dat de cultureel-erfgoedsector begeleidt bij het uitvoeren van een opendatabeleid. Het project focust op het jaarlijks online toegankelijk maken van een beperkte set cultureel-erfgoedobjecten waarop dat jaar de auteursrechtelijke bescherming is vervallen. Het is een mooie kans om op een bevattelijke en stapsgewijze manier materiaal online publiek toegankelijk te maken en om (creatief) hergebruik te stimuleren of publieksactiviteiten rond die werken te organiseren.

Tijdens de maand mei organiseren we verder samen met een groep partners een aantal initiatieven die zowel erfgoedwerkers als het grote publiek sensibiliseren om een groter draagvlak voor open cultuurdata te creëren. Op 26 mei 2018 vindt de eigenlijke Publiekdomeindag plaats die zich richt op de bewustmaking van het grote publiek. Daarom kozen we voor Muntpunt als centrale plek, waar lezingen en workshops zullen plaatsvinden en de Horta-rondleidingen zullen vertrekken. Daarnaast organiseren de Koninklijke Bibliotheek, Rosa vzw en Constant vzw ook pop-up tentoonstellingen. Later op de avond zakken we af naar Cinema Nova voor een avond met animatie en filmvoorstellingen gewijd aan de Duitse cineast Ernst Lubitsch


PROGRAMMA:


PUBLIEKDOMEINMAAND @ KBR > Facebook event

19 mei 2018

 • Wikipedia schrijfsessie: over Gustave van de Woestyne, Felix Timmermans, Jean Capart, etc. Lunch en begeleiding door Wikimedianen voorzien, breng je eigen laptop mee. Achteraf is er het eindfeest van de Gay Pride tegenover de KBR op de Kunstberg. Inschrijven> op Facebook of via educ@kbr.be

17 - 26 mei

 • Aangepaste tentoonstelling in het Librarium met grafisch werk van Gustave van de Woestyne en Felix Timmermans


PUBLIEKDOMEINMAAND @ MUNTPUNT > Facebook event

15 mei 2018

 • 12.30 u: Restaureren – Herbestemmen – Actualiseren van Victor Horta’s erfgoed [LEZING] door Barbara Van der Wee i.s.m. vzw Korei, Muntpunt, Literair Salon S1 (5 euro)

22 mei 2018

 • 20 u: Vivre Exclusivement ! [LEZING] door Michel Gilbert, eigenaar van huizen van Victor Horta i.s.m. vzw Korei, Muntpunt, Literair Salon S1 (5 euro)

26 mei 2018

 • 10 – 17 u: De Algoliterator [INSTALLATIE]
 • 10 – 13 u: Wikipedia Writing [WORKSHOP]: Victor Horta, Ernst Lubitsch, Ferdinand Zeca, Auguste Blom, Carl Hoffman
 • 10.30 - 13 u: Coderdojo Brussel [WORKSHOP]
 • 14 - 17 u: Atelier collage: Victor Horta & Emile De Wildeman [WORKSHOP]
 • 14 - 17.30 u: An afternoon about the potential and practices of the Public Domain [LEZING & PANELGESPREK]: waarom digitale collecties ontsluiten als open data en waarom is dit belangrijk voor de maatschappij? Sprekers: Sam Donvil - PACKED vzw, Saskia Scheltjens - Rijksmuseum Amsterdam, Sophie Vandepontseele - Koninklijke Bibliotheek (Brussel), Olaf Janssen - Koninklijke Bibliotheek (Den Haag) en Andrea Wallace - University of Exeter


PUBLIEKDOMEINWEEKEND @ CINEMA NOVA > Facebook event

25 mei 2018

 • 19 u: The Death of the Authors, 1946: Xavan & Jaluka door Pléoter Spilliaestenberg [VERNISSAGE]
 • 20.30 - 22 u: Un faible degré d’originalité door Antoine Defoort [SPEKTAKEL] (6/8 euro)

26 mei 2018

 • 13-18 u: Atelier Décor: Ernst Lubitsch [KIDS WORKSHOP]
 • 18.30 u: Vegetarische maaltijd
 • 20 u: Reynaldo Hahn [CONCERT] (4/6 euro)
 • 21 u: Die Puppe, Ernst Lubitsch [SCREENING] (4/6 euro)


PUBLIEKDOMEINMAAND @ ROSA VZW, Expertisecentrum voor Gender & Feminisme > Facebook event

2 tot 31 mei 2018

 • Wonder Woman [TENTOONSTELLING]: ma-do 10 -17 u./ vrijdag op afspraak, gratis, locatie: RoSa-bibliotheek

17 mei 2018

 • 18.30 u: CINEROSA: Professor Marston and the wonder women (2017) [SCREENING] 

24 mei 2018

 • 18.30 - 20 u: ROSA LEEST: ‘The Secret History of Wonder Woman'De PDF van het programma vind je op de website van Constant vzw.
Like, deel en rsvp de Facebook events naar believen!

Beeld: Gustave Van de Woestyne / CC0 / De twee lentes, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, 1910

Vlaanderen - Verbeelding werkt