Menu
NL
Kapotte Tiff1

Corrupte TIFF-bestanden.

PACKED vzw: capteren van data van verouderde dragers van Opera Ballet Vlaanderen

In de zomer van 2017 ontving PACKED vzw een collectie verouderde dragers van Opera Ballet Vlaanderen. PACKED vzw trachtte de bestanden van die dragers te migreren naar hedendaagse gegevensdragers. Het doel was om alle bestanden van de dragers te halen en ervoor te zorgen dat de bestanden door Opera Ballet Vlaanderen terug gebruikt en gelezen konden worden. PACKED-medewerkers Nastasia Vanderperren en Rony Vissers schreven i.s.m. jobstudent Alex Jaou een rapport dat de ondernomen stappen en het resultaat beschrijft. Het rapport is beschikbaar op CEST.

Opera Ballet Vlaanderen verenigt de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, en presenteert grote klassieke werken en nieuwe creaties uit het opera-, dans- en balletrepertoire. De instelling bezit, als onderdeel van haar archief, een collectie verouderde informatiedragers. Het gaat om 519 obsolete en/of onbetrouwbare dragers: cd-r’s, cd-rw’s, zipdisks, SyQuests en magneto-optische schijven. Opera Ballet Vlaanderen beschikt niet meer over leesapparatuur om de inhoud van de dragers te lezen en/of over te zetten op een meer recente drager.

Naar aanleiding van het project Resurrection Lab startte PACKED vzw met het verzamelen van leesapparatuur om de meest voorkomende verouderde dragers te lezen en te migreren naar hedendaagse gegevensdragers. De collectie van Opera Ballet Vlaanderen was een geschikte case om de oude leestoestellen en de configuratie van het capteerstation te testen.

Het op CEST gepubliceerde rapport licht toe welke methode en soft- en hardware we hebben gebruikt, en wat de bereikte resultaten zijn.


Beeld: voorbeeld van corrupte TIFF-bestanden uit de collectie van Opera Ballet Vlaanderen.

Vlaanderen - Verbeelding werkt