Menu
NL
Iiif 2 2

PACKED / VIAA, Vlaamse Kunstcollectie, Openbare Bibliotheek Brugge en UGent: uitnodiging voor een dagje IIIF (save-the-date)

30.04.20 vorming

Heeft IIIF al een plek in jouw werking? Of is de standaard je nog onbekend? Op 30 april 2020 organiseren we een IIIF-studiedag voor de brede erfgoedsector. We willen de sector informeren over mogelijke toepassingen van IIIF en aanmoedigen om IIIF te gebruiken. Je krijgt er een algemene introductie en ziet enkele goede praktijkvoorbeelden van hoe IIIF geïmplementeerd kan worden. Ben je bezig met het uitwisselen van beelden? Noteer 30 april alvast in je agenda; een gedetailleerd programma volgt.

Triple I wat? 

IIIF, kort voor International Image Interoperability Framework, is een opkomende standaard voor de uitwisseling van beelden. Het is een raamwerk van vier API’s, uitgetekend door een consortium van universiteitsbibliotheken, erfgoedinstellingen, musea en softwarebedrijven. Met dit raamwerk formuleerden zij een antwoord op de uitdaging om beelden uit te wisselen tussen verschillende systemen. Als je beeldenserver voldoet aan de IIIF-specificaties, wordt de uitwisseling van beelden heel wat makkelijker.

Op het programma 

Op 30 april 2020 kan je in het Vandenhove-paviljoen van de UGent terecht voor een IIIF-studiedag. In de voormiddag voorzien we, samen met de IIIF Outreach Community, voor beginners een algemene introductie over wat IIIF is en waarvoor je IIIF kan gebruiken. We voorzien parallel ook een technische workshop voor beginners die meteen hands-on aan de slag willen met IIIF op hun eigen laptop. Daarna zullen er verschillende cases uit binnen- en buitenland voorgesteld worden waarin IIIF gebruikt werd. De komende weken maken we alle namen van sprekers bekend.

IIIF in de praktijk

PACKED berichtte eerder al over: 

Word lid van de IIIF-collegagroep

In het nieuwsbericht over de IIIF-conference in Göttingen hadden we het al over het belang van lokale communities om IIIF te verspreiden. In een collegagroep rond IIIF kunnen we ervaringen uitwisselen over het gebruik van IIIF aan de hand van diverse use cases. Op onze oproep naar deelnemers kregen we al een paar reacties, maar we doen hierbij graag opnieuw een oproep naar geïnteresseerden. Als je interesse hebt om deel uit te maken van zo’n collegagroep kan je een mail sturen naar info@iiifcollegagroep.be.

Vlaanderen - Verbeelding werkt