Menu
NL
Https Cdn Evbuc Com Images 84467697 206070078305 1 Original

PACKED / VIAA, Koninklijke Bibliotheek en Wikimedia België: programma studiedag Publiek domein

21.02.20 event

In het kader van Publiekdomeindag BE 2020 organiseren PACKED / VIAA, Wikimedia België en de Koninklijke Bibliotheek (KBR) op 21 februari 2020 een studienamiddag voor erfgoedprofessionals in de KBR. Centraal staan de kansen die het publiek domein biedt om out-of-copyright erfgoedcollecties online beschikbaar te maken. Sprekers uit de erfgoedsector komen praten over hun praktijk i.v.m. digitale collectieontsluiting en hergebruik en willen zo anderen inspireren. Ook worden de winnaars van de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage er bekendgemaakt.

Het publiek domein is de verzameling van alle creatieve werken waarop geen exclusieve rechten rond intellectueel eigenaarschap vallen. Deze rechten kunnen verlopen zijn, afgestaan zijn, de auteur kan er expliciet van afzien of ze kunnen niet van toepassing zijn. Publiekdomeindag of Public Domain Day wordt wereldwijd gevierd door communities die erover waken dat ons gedeeld erfgoed vrij toegankelijk wordt en blijft. In België zetten PACKED / VIAA en de KBR er samen met Wikimedia België hun schouders onder, met als doel bewustzijnsvorming rond het publiek domein en ondersteuning van erfgoedinstellingen in het vrij beschikbaar maken van out-of-copyright digitale collecties. De studienamiddag van 21 februari 2020 is specifiek gericht op mensen actief in de erfgoedsector die hun kennis rond publiek domein willen verbeteren en ervaringen willen uitwisselen.

PACKED / VIAA stimuleert de ontsluiting van erfgoed dat zich in het publiek domein bevindt. Zo begeleiden we erfgoedinstellingen doorlopend met het opladen van hun collectiegegevens en reproducties naar de Wikimedia-platformen. We zien in de online ontsluiting van erfgoed ook een belangrijk crowdsourcingsaspect. In de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage wordt aan vrijwilligers gevraagd om hun eigen beelden van Belgisch erfgoed op de Wikimedia-platformen te publiceren. De winnaars van deze fotowedstrijd zullen ook op Publiekdomeindag bekendgemaakt worden.

Programma:

 • 14:00-14:15: PACKED / VIAA - Wat is het publiek domein en wat betekent dit voor de werking van erfgoedinstellingen? 
 • 14:15-14:30: PACKED / VIAA & KBR - Publiekdomeindag 2020
  • Publiekdomeindag over de hele wereld
  • Voorstelling van de resultaten van acties uit 2019 waarmee het werk van kunstenaars in het publiek domein toegankelijk werd gemaakt
  • Focus 2020: James Ensor
 • 14:30-15:00: VKC - Ondertussen in de Vlaamse kunstmusea: praktische, juridische en technische uitdagingen op weg naar een open beeldbeleid
 • 15:00-15:15: PACKED / VIAA - Hoe kan jouw instelling collecties die in het publiek domein zijn identificeren en ontsluiten? 
 • 15:15-15:30: Wikimedia België - Prijsuitreiking fotowedstrijd Wiki Loves Heritage BE 2020
 • 15:30-16:30: receptie

De voertaal van het event is Engels. 

Tijdstip: vrijdag 21 februari 2020, van 14u. tot 16u30

Locatie: Koninklijke Bibliotheek van België, Royal Sky Room I, Kunstberg, 1000 Brussel.

Registreer nu op Eventbrite!


Kaart Pdd Events
Vlaanderen - Verbeelding werkt