Menu
NL
Public Domain Mark

PACKED: verslag studiedag in het kader van Publiek Domein Dag BE 2019

21.01.19 - 21.01.19 event

Op 21 januari 2019 organiseerden PACKED en de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) de studiedag auteursrecht voor erfgoedprofessionals in kader van Publiek Domein Dag BE 2019. Met een rijk gevuld programma belichtten we kwesties rond auteursrecht zowel vanuit het perspectief van de erfgoedsector, als dat van activisten en (her-)gebruikers zoals kunstenaars en onderzoekers. 

De keuze voor een compacte namiddag met een praktische programmatie en een duidelijk gedefinieerd doelpubliek zorgde voor een opmerkelijk hogere opkomst dan de vorige editie. Er waren niet enkel medewerkers van instellingen met een bestaand engagement voor open data aanwezig, maar ook medewerkers van instellingen die nog aan het begin staan van een reflectie daarover. Het evenwicht tussen hands-on presentaties van mensen uit de sector en hergebruikers zoals artiesten en onderzoekers werd door het publiek geapprecieerd.

PACKED-medewerker Rony Vissers beet de spits af met een beknopte introductie tot de basisconcepten en noties rond auteursrecht. Daarna gaf Davy Hanegreefs van de CINEMATEK ons een inkijk in de complexiteiten wat betreft auteursrecht in het ontsluiten van film. Peter Catrie van de KBR presenteerde de tools die aan de erfgoedsector aangeboden worden voor het identificeren en registreren van zogenaamde verweesde werken, oftewel werken waarvan de rechthebbenden niet bekend of gevonden kunnen worden. Dankzij de enDOW Diligent Search Tool worden instellingen door het zoekproces naar mogelijke rechthebbenden gegidst. Eens die zoektocht uitwijst dat het werk daadwerkelijk als verweesd werk beschouwd kan worden, kan het werk in de EU Orphan Works Database als dusdanig geregistreerd worden.

PACKED-medewerker Olivier Van D'huynslager werkt sinds kort samen met Astrid Fobelets van de Koning Boudewijn Stichting. Samen presenteerden ze hun werkzaamheden als modeltraject voor het ontsluiten van digitale collecties via Wikimediaplatformen. Tobias Hendrickx en Dieter Suls van het ModeMuseum Antwerpen lieten zien dat je als instelling niet enkel open data kunt publiceren maar ook resources vrij beschikbaar kunt stellen of gebruik maken van opensourcetools.

Vervolgens kregen we van Loraine Furter een inkijk op het publiek domein vanuit het perspectief van een artieste en onderzoekster. Ze gaf voorbeelden uit haar praktijk binnen het onderzoeksproject over kunstenaarsboeken Speaking Volumes en haar activisme als onderdeel van het cyberfeministisch collectief Just for the Record. Ook Eric Schrijver, auteur van Copy this Book: An artist's guide to copyright sprak over de relatie tussen erfgoedinstellingen en artiesten die hun publiekdomeinmateriaal willen hergebruiken. Tenslotte blikte activist Dimitar Dimitrov van de Wikimedia Foundation vooruit op de aankomende Europese auteursrechthervorming. Met betrekking tot onze eigen projecten was het voor ons interessant om te vernemen dat binnen enkele maanden op Europees niveau beslist zal worden of 2D-reproducties de creatie van een nieuw auteursrecht inhouden of niet. We houden jullie alleszins op te hoogte!

De presentaties zijn beschikbaar op de PACKED slideshare account. Vergeet niet dat er in het kader van Publiek Domein Dag 2019 nog andere activiteiten gepland zijn!

  • do 24/01: Death will not tear us apart @ Constant vzw : vernissage met vitrinetentoonstelling, meer informatie op het Facebook event
  • za 26/01: Wikipediaschrijfsessie / edit-a-thon @ KBR : registeren kan je op het Facebook event
  • Later in 2019: Screenings van het werk van Jacques Feyder in Cinema Nova of de Cinematek

Beeld: Bart Magnus, 2019, CC0

Img 20190121 163415
Vlaanderen - Verbeelding werkt