Menu
NL
Schermafbeelding 2019 11 15 Om 14 48 37

PACKED: sterren voor de CultURIze-tool gezocht

We zijn blij om te melden dat je onze CultURIze-tool versie 1.0.0 nu kan gebruiken als erfgoedinstelling. CultURIze is een eenvoudige desktopapp waarmee je cultureelerfgoedobjecten op het web persistent identificeert in vier stappen. Op onze Github-pagina kan je de tool downloaden en zelf de vier stappen uitvoeren waarmee je duurzame identificatie op het web kan bereiken. En als je daar toch bent, kan je ons project steunen door het een ster te geven.

Belangrijke links en contacten

  • Informatie over de tool vind je op onze website op de pagina ‘Ondersteuning’
  • Op Github vind je de recentste downloadbare versie van de tool en de wiki die je begeleidt bij het gebruik ervan. Met een Github-account kan je de versie 1.0.0. van de tool daar vandaag uittesten.
  • Als ontwikkelaar bijdragen aan de tool kan ook op Github. Informatie daarover wordt later dit voorjaar toegevoegd.
  • Heb je vragen over het gebruik van de tool die niet beantwoord worden op de wiki, of heb je feedback over de tool, dan kan je bij de PACKED-medewerkers Lode Scheers en Alina Saenko terecht. 

Geef CultURIze een ster op Github

Voor het beheersmodel dat we op momenteel op poten zetten voor de tool, willen we Open Collective gebruiken. Daarvoor hebben we eerst 100 sterren nodig op Github. Heb je een Github-account, bv. omdat je de tool wil uittesten, dan kan je ons met een eenvoudige muisklik helpen. Geef ons een ster (rechtsboven) en help ons bij het opzetten van een duurzaam beheersmodel voor de tool. Door een beheerdersgroep te verenigen op het Open Collective-platform willen we garanderen dat de tool gebruikt en ondersteund blijft. 

Historiek

Van Resolver naar CultURIze

Enkele jaren geleden ontwikkelde PACKED vzw in de context van het project Persistente Identificatie de Resolver-tool, een webtool voor het duurzaam identificeren van cultureelerfgoedobjecten op het web. In de Open Summer of Code 2018 kreeg de tool een volledige make-over. Dat resulteerde in een desktopapp, die makkelijker te installeren en gebruiken is dan de Resolver-tool.

De oude Resolver-tool wordt door ons niet meer verder ontwikkeld en wordt nu door CultURIze vervangen. De musea die de oude tool nog gebruiken vinden de informatie voortaan op de projectpagina 'Resolver', en niet langer onder Ondersteuning. Op onze Ondersteuningspagina vind je enkel de tools die we nog verder ontwikkelen en ondersteunen. 

Innovatief partnerproject in 2019

In 2019 werkte PACKED met een subsidie voor een innovatief partnerproject in samenwerking met Open Knowledge Belgium (OKBE) aan:

  • piloottrajecten voor de implementatie van een persistente URI-strategie met behulp van de CultURIze-tool in samenwerking met de contentpartners VAi, VKC, MuZEE, Lukas, MoMU en FOMU;
  • een beheersmodel op basis van een voorafgaand onderzoek van diverse coöperatieve beheersmodellen voor opensourcetools. 

Ondertussen is de tool ook effectief getest en positief onthaald, bijvoorbeeld door ADVN, dat de app in gebruik zal nemen in de loop van 2020: "De CultURIze-app is een grote sprong voorwaarts in vergelijking met de voormalige Resolver-tool. De goede basisprincipes, zoals de keuze voor (Europese) standaarden en een open en heldere broncode bleven behouden, maar er werd voor CultURIze met succes ingezet op gebruiksvriendelijkheid. Het gebruik van (relatief) laagdrempelige tools (bv. Github en Docker) en een uitgebreide documentatie gaven voor ons alvast de doorslag om CultURIze positief te evalueren voor implementatie in onze collectiewerking" (Tom Cobbaert, hoofdarchivaris ADVN)

De volledige resultaten van het onderzoek naar beheersmodellen en de resultaten van de pilots publiceren we later dit voorjaar samen met OKBE en de contentpartners.

Vlaanderen - Verbeelding werkt