Menu
NL
Img 20180917 152759

Beeld: trainingskamp open culturele content 2018, PACKED, CC BY SA

PACKED: programma open culturele data bootcamp (VOLZET)

16.10.19 - 24.10.19 vorming

Over iets minder dan een maand gaat ons bootcamp over open culturele data voor de tweede keer van start. Vijf dagen lang zullen we met de deelnemers onderzoeken hoe ze van hun collectie open culturele content kunnen maken. Met nieuwe tools tonen we hoe ze data bruikbaar kunnen maken voor anderen, beter vindbaar op het web en zichtbaar op de plekken waar je publiek het makkelijkst te bereiken is. Naast de sessies door PACKED-medewerkers, voorzien we opnieuw een aantal lunchlezingen door erfgoedprofessionals met praktijkverhalen over open data. Inschrijven voor deze vorming is niet meer mogelijk.

Het open culturele data bootcamp is gespreid over twee weken, nl. van woensdag 16 tot en met vrijdag 19 oktober en op woensdag 23 en donderdag 24 oktober 2019. Elke dag gaan we in op één aspect van je data dat je kan aanpakken om die data open te maken. 

  • Woensdag 16 oktober: Bruikbaar: hoe maak je je data begrijpbaar voor mens en machine? Op de eerste dag gaan we in op de eisen voor hergebruik en het opschonen van data. Tijdens de lunch vertelt Olivier Van D’huynslager over hoe en waarom hij data opschoont in het Designmuseum.
  • Donderdag 17 oktober: Open: hoe haal je de drempels voor het hergebruik van data weg? Concreet gaan we in op het documenteren van rechten en het embedden van rechtenmetadata in culturele content. Tijdens de lunch vertellen Nathalie Monteyne en Eline Wellens hoe zij dat aanpakken in het KMSKA.
  • Vrijdag 18 oktober: Vindbaar: hoe kan je data persistent identificeren op het web? We hebben het over persistente identificatie en hoe je persistente URI’s bepaalt en beheert. 
  • Woensdag 23 oktober: Bereikbaar: hoe maak je gebruik van verschillende platformen om je data te publiceren op het web? We gaan in op twee mogelijkheden: data publiceren op Wikimedia-platformen of Wikibase gebruiken om linked open data te publiceren. Tijdens de lunch vertelt Matthias Priem over de infrastructuur die VIAA gebruikt om gedigitaliseerde content bereikbaar te maken via het web.
  • Donderdag 24 oktober: Zichtbaar: hoe breng je je data onder de aandacht met behulp van visualisaties?

Deze sessies worden begeleid en ondersteund door PACKED-medewerkers Bart Magnus, Bert Lemmens, Nastasia Vanderperren, Sam Donvil, Lode Scheers, Rony Vissers en Floor Maertens (stagiair open culturele data). 

Vlaanderen - Verbeelding werkt