Menu
NL
Zee

September in Ostend, Anna & Michal (flickr)

PACKED op Informatie Aan Zee

Op 19 en 20 september 2019 verzamelen alle informatieprofessionals weer in Oostende voor Informatie aan Zee, de tweejaarlijkse conferentie van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD). Met de fusie-organisatie PACKED / VIAA / Lukas presenteren we twee bijdragen. We hebben het over verschillende manieren om in je organisatie met de digitale transformatie aan de slag te gaan en over het inzetten op Wikipedia.

De beide presentaties gaan door op vrijdag 20 september in zaal Permeke, respectievelijk van 11u30 tot 12u (inzetten op Wikipedia) en van 15u30 tot 17u (digitale transformatie).

Waarom inzetten op Wikipedia een fantastisch idee is voor (erfgoed)organisaties

  • Karen Delfosse (Jakob Smitsmuseum)
  • Elien Doesselaere (Departement Cultuur, Jeugd & Media, Vlaamse overheid
  • Sam Donvil (PACKED/VIAA)
  • Wouter Goetschalckx (FelixArchief, Antwerpen)

Wikipedia is een van de meest geraadpleegde websites ter wereld, met info over nagenoeg alles. Veel sneller dan op een website van een cultureel-erfgoedorganisatie, belanden we in een zoektocht naar informatie op Wikipedia. Dit platform staat gratis ter beschikking van iedereen en is een erg rijke informatiebron voor organisaties zoals archieven, erfgoedbibliotheken en documentatiecentra.

Door content onder een vrije licentie aan Wikimedia (de organisatie achter o.a. Wikipedia) te doneren, wordt de online zichtbaarheid en bruikbaarheid ervan verhoogd, op Wikipedia én daarbuiten. Een vrije licentie houdt namelijk de expliciete toestemming in om content te kopiëren, bewerken en te verspreiden.

Bovendien is het makkelijker dan het klinkt en levert het snel resultaat op: ongeveer een kwart van de meer dan 4.300 foto’s, opgeladen in het kader van Wiki loves Heritage 2018, werd in de eerste vijf maanden van 2019 meer dan zeven miljoen keer bekeken. Deze raadplegingscijfers tonen aan dat de Wikimediaplatformen een krachtig kanaal zijn om je online zichtbaarheid te verhogen. Deze hogere zichtbaarheid leidt, dankzij de vrije licentie, tot een bredere spreiding. En een bredere spreiding mondt dan weer uit in een sterker draagvlak. Iets waar het elke organisatie om te doen is.

Het FelixArchief (Antwerpen) en het Jakob Smitsmuseum (Mol) vertellen over hun ervaringen.

Aan de slag met digitale transformatie

  • Rony Vissers (PACKED)
  • Bart Magnus (PACKED)
  • Bert Lemmens (PACKED)
  • Karen Vander Plaetse (VIAA)

De digitale omslag vereist dat culturele organisaties hun werking omvormen en digitale technologie aanwenden om hun missie te vervullen. Nood aan advies of ondersteuning bij die digitale transformatie? De fusie-organisatie LUKAS / PACKED / VIAA bundelt de krachten en kan misschien ook jou van dienst zijn. Deze sessie introduceert enkele recente projecten die inspiratie bieden om zelf op een doordachte manier met digitale transformatie aan de slag te gaan: 

Hoe ver staat jouw organisatie op vlak van digitale ontwikkeling? Evalueer het zelf met de Zelfevaluatietool Digitale Maturiteit. Leer uit jouw score en vergelijk met andere culturele organisaties. Bart Magnus stelt de nieuwe tool voor en geeft een eerste inkijk in het gebruik ervan.

Het semantische web vereist dat culturele organisaties zich nieuwe digitale technologieën eigen maken. Bert Lemmens toont hoe je van start kunt gaan met een digitale strategie voor je organisatie.

Een belangrijk aandachtspunt bij de opmaak van een digitale strategie is de gebruiker. Karen Vander Plaetse vertelt je hoe je bij ontsluitingsprojecten rekening kan houden met de gebruiker en geeft enkele concrete voorbeelden mee van VIAA's eigen platformen.

Het volledige programma en informatie over inschrijven vind je op de VVBAD-website.

Vlaanderen - Verbeelding werkt