Menu
NL
Scoremodel

PACKED, NDE en DEN: presentatie tweetalig SCOREMODEL op iPRES

16.09.19 - 20.09.19 update

Van 16 tot 20 september vindt in Amsterdam de 16de internationale iPRES-conferentie plaats. iPRES brengt jaarlijks een update van de ontwikkelingen in digitale preservering, van het bepalen van preserveringsstrategieën tot de implementatie van de laatste nieuwe tools. Op deze editie presenteren Bert Lemmens (PACKED) en Robert Gillesse (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) er scoremodel.org, een laagdrempelige zelfevaluatietool voor beheerders van digitale collecties, die sinds kort ook in het Engels beschikbaar is.

scoremodel.org is een zelfevaluatietool waarmee beheerders van een digitale collectie kunnen inschatten wat de grootste risico's zijn bij de duurzame bewaring van hun collectie. Daarnaast kunnen ze ook bepalen wat de eerste acties zijn die ze moeten ondernemen om hun digitale collectie duurzamer te bewaren.

Deze zelfevaluatietool bestaat sinds 2013, maar werd in 2017 in samenwerking met de Nederlandse partners Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) en Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) inhoudelijk vernieuwd. Het scoremodel is nu in samenwerking met NDE en DEN (Digitaal Erfgoed Nederland) vertaald naar het Engels, waardoor het ook voor een internationaal publiek toegankelijk wordt. De taalkeuze (Nederlands of Engels) wordt gemaakt op de homepage.

In 2018 vonden twee score-a-thons plaats, waarbij organisaties in een workshop begeleid werden bij het invullen van de tool.

Vlaanderen - Verbeelding werkt