Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Utopia Pjkp7C

Beeld uit dearchitect.nl: Utopia, Aalst door KAAN architecten

PACKED: introductie Linked Open Data bij VVBAD

21.03.19 event

In het kader van de open bestuursvergaderingen die voorafgaan aan de algemene ledenvergadering van VVBAD geven PACKED-medewerkers Alina Saenko en Bert Lemmens op 21 maart 2019 in Aalst een introductie tot Linked Open Data aan het bestuur Archief en Hedendaags documentbeheer. Daarna doen Katrien de Smet e.a. van het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid, en Ed de Heer van het Nederlands Nationaal Archief hun verhaal over Linked Open Data in de praktijk. Dit is een activiteit voorbehouden aan leden van VVBAD.

Uit de aankondiging door VVBAD:

Informatiedelen, hergebruik van informatie, open data,..., allemaal concepten die al langer bestaan maar waarvan de toepassing vaak nog ver achterop hinkt ten opzichte van de mooie doelstellingen achter deze concepten. Met Linked Open Data (LOD) probeert de internetgemeenschap vrije beschikbaarheid en hergebruik van data te bevorderen. Door gegevens op een gestructureerde en gestandaardiseerde manier beschikbaar te stellen wordt het mogelijk om ze efficiënt, op geautomatiseerde wijze te hergebruiken. Hoewel het LOD-concept niet nieuw meer is, zie je dat het de laatste tijd steeds meer effectief wordt toegepast. Aangezien data onze grondstof is biedt LOD voor de archiefsector zeker ook opportuniteiten. Zowel in een bestuurlijke administratieve context als in een erfgoed context biedt linked data mogelijkheden om archiefdata te delen, beschikbaar te stellen en te hergebruiken.

Bron: VVBAD

Bron beeld: dearchitect.nl 

Vlaanderen - Verbeelding werkt