Menu
NL
Annoteren Van Afbeeldingen Stad Brussel

Annotatie van de weergegeven gebouwen en structuren op 'Vue de Bruxelles' van Jan Baptist Bonnecroy op Wikimedia Commons

PACKED: eindrapport project ontsluiting collecties Koning Boudewijnstichting op Wikimedia-platformen

Vraag je je soms af hoe je meerwaarde kan creëren door data van je collectie te ontsluiten via Wikimedia-platformen? Benieuwd of je zo je visibiliteit kan verhogen? Eind februari 2019 rondden we een onderzoek hiernaar, samen met de Koning Boudewijnstichting, af. Het doel was om hun collectie, die in langdurige bruiklenen over verschillende collecties verspreid zit, een grotere online uitstraling te geven. Daartoe werden drie Wikimedia-platformen ingezet, met als vertrekpunt Wikidata.

Wikidata is de open en meertalige database met gestructureerde gegevens die o.a. de online encyclopedie Wikipedia ondersteunt, maar ook voor andere doeleinden beschikbaar is. 

In het rapport lees je niet alleen hoe je Wikidata, Wikimedia Commons en Wikipedia kan gebruiken, maar je verneemt er ook meer over tools zoals Open Refine, Quickstatements, Pattypan, Cat-a-lot, Wikidata Query Service en Vizquery. Het eindrapport verscheen eind juni 2019 al als PDF en is nu ook ingevoerd in de CEST-wiki. Daar is de kennis fijnmaziger vindbaar voor de gebruiker en kan er door CEST-bijdragers wiki-gewijs geactualiseerd  worden als er nieuwe informatie beschikbaar wordt.

Lees het eindrapport op CEST

Vlaanderen - Verbeelding werkt