Menu
NL
Jhove Logo

PACKED: deelname aan JHOVE Hack Week

Van 8 tot 12 april 2019 vond de eerste JHOVE Hack Week van dit jaar plaats. Dit event werd georganiseerd door de Open Preservation Foundation (OPF) met als doel JHOVE te verbeteren in het belang van zijn gebruikers. JHOVE is een open source tool voor bestandsidentificatie en -validatie voor digitale preservering. PACKED-medewerker Nastasia Vanderperren nam deel aan de hack week. Ze richtte zich vooral op het verbeteren van de leesbaarheid en kwaliteit van de code door het oplossen van kleine issues.

Van Hack Days naar Hack Weeks

Eerder had OPF al Hack Days georganiseerd in 2017 en 2016. Nu werd het format uitgebreid om meer mensen de kans te geven deel te nemen. Het opzet van deze week was om via kleine en snelle fixes de JHOVE-issue-lijst op GitHub te reduceren en het eenvoudiger te maken om toekomstige releases te plannen. Daarvoor werden ontwikkelaars met Java-skills gezocht. Maar ook deelnemers die hun eerste stappen in Java zetten, konden meedoen door hen in duo met meer ervaren ontwikkelaars te laten werken.

Deze eerste week gericht op ontwikkeling wordt nog gevolgd door een tweede Hack Week in september 2019 gericht op het aanmaken van nieuwe documentatie.

Deelname PACKED

PACKED-medewerker Nastasia Vanderperren nam deel. In het kader van haar opleiding toegepaste informatica was het interessant voor haar om zo meer ervaring op te doen in Java development en deelname aan hack-projecten. DPF Manager, de TIFF-validator die ontwikkeld werd tijdens het PREFORMA-project, zal in de toekomst geïntegreerd worden in JHOVE. In functie daarvan was het voor PACKED interessant om voeling te krijgen met de JHOVE-code. Nastasia heeft zich hoofdzakelijk bezig gehouden met het oplossen van kleine issues in functie van de verbetering van de leesbaarheid en kwaliteit van de code.

Verslag gebaseerd op de blogpost van Carl Wilson

In een blogpost geeft Carl Wilson, Technical Lead van de Open Preservation Foundation een overzicht van de bijdragen en gaat hij ook kort in op een probleem dat werd vastgesteld met de JHOVE TIFF-module, waarvoor nu nog een fix wordt ontwikkeld.

OPF bedankt daarbij ook alle organisaties en personen die hebben bijgedragen voor hun werk dat samen op ongeveer één à twee maanden werk wordt geraamd, en dus een mooi voorbeeld is van een opensourcesamenwerkingsproject. Hieronder de vertaalde blogpost:

De uitgevoerde taken hadden grotendeels betrekking op reeds lang uitstaande ‘technische achterstand’ (technical debt)

Door deze issues op te lossen werd de kwaliteit van de code verbeterd en geconsolideerd in v1.22. Veel van de aanpassingen voegden geen nieuwe kenmerken toe aan JHOVE maar verbeterden de betrouwbaarheid, zodat nieuwe ontwikkelingen eenvoudiger worden.

De problemen die werden aangepakt tijdens de hack week zijn:

  • verbeteren van de kwaliteit en leesbaarheid van de code;
  • verbeteren van de informatie die afgeleverd wordt door de PNG-module;
  • verbeteren van de informatie die afgeleverd wordt door de JPEG2000-module;
  • verbeteren van de PDF-validatie;
  • onderhoud van de code en het verbeteren van de Java-documentatie.

Enkele reviews en integratie van de nieuwe code in de bestaande code zullen nog lopen tot 10 mei 2019, waarna alles in principe afgerond zou moeten zijn.

Een minder positief bericht is dat er een probleem is in de TIFF Module v 1.9.1. releases in JHOVE v 1.22. Het is een neveneffect van wijzigingen in het TIFF-informatierapport gecombineerd met wijzigingen aan de structuur van een foutmelding. Het probleem zorgt voor een fout in TIFF-validatie. OPF werkt nu aan een oplossing voor dit probleem.

Vlaanderen - Verbeelding werkt