Menu
NL
2018 02 09 10 11 07 960X540

Wilbert Helmus aan het woord tijdens de HackaLOD 2017, op 9 en 10 februari in de Posthoornkerk in Amsterdam. Beeld: Jacqueline van der Kort.

Netwerk Digitaal Erfgoed: datamodel voor Register opgeleverd

Het Nederlandse Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) heeft onlangs het datamodel voor het Register opgeleverd. Het Register is een overzicht van deelnemende organisaties en de datasets die zij ter beschikking stellen. Het datamodel geeft aan welke gegevens organisaties moeten aanleveren over zichzelf en hun datasets om zo goed vindbaar te zijn binnen het netwerk. Het datamodel is zo een belangrijke bouwsteen voor het delen van erfgoeddata in de vorm van linked open data

Sinds begin 2018 is een werkgroep van het werkprogramma Digitaal Erfgoed Bruikbaar bezig geweest met de ontwikkeling van het datamodel voor het Register. Deelnemers zijn de Koninklijke Bibliotheek, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Nationaal Archief. De werkgroep maakte voor het datamodel van het Register gebruik van best practices van binnen en buiten de erfgoedsector. Er is een datamodel opgeleverd dat voldoet aan de gestelde eisen en dat tegelijkertijd werkbaar is voor erfgoedinstellingen. 

Nu het datamodel klaar is, gaat NDE verder met een inventarisatie van alle datasets in de erfgoedsector. Met behulp daarvan willen ze een proof of concept laten zien. De tussentijdse resultaten zullen gedeeld worden  tijdens de HackaLOD die in november 2019 wordt georganiseerd. 

Alle documentatie over het Register staat samen op de pagina Register. Voor meer informatie kun je Ed de Heer (informatiemanager/projectmanager bij het Nationaal Archief) contacteren.

Vlaanderen - Verbeelding werkt