Menu
NL
Unnamed 4

CC0 Public Domain via maxpixel.net

Liberaal Archief en Familiekunde Gent: tijdruimtelijke verrijking van erfgoed (lezing)

21.10.19 event

Naar aanleiding van de Digitale Week stelt Liberas/Liberaal Archief in de week van 21 oktober 2019 digitale technologie centraal in zijn werking, en zet de instelling in op innovatie in het erfgoedlandschap. De Digitale week is dan wel geen bovenlokaal initiatief meer, maar met een lezing door Prof. Dr. Steven Verstockt van IDLab (UGent-imec) over tijdruimtelijke verrijking van erfgoed zet Liberas de traditie toch verder.

Het is een grote uitdaging om het verleden of erfgoed aanschouwelijk en herkenbaar te maken voor een groot publiek. Dankzij technologie die recent ontwikkeld werd door IDLab (UGent-imec) ontstaan nieuwe en interessante mogelijkheden, zoals het tijdruimtelijke verrijken van archieven. Zo krijgen deze een plaats en tijdslabel waarop ze eenvoudig bevraagd en geanalyseerd kunnen worden. IDLab ontwikkelt momenteel ook tools om beelden uit het verleden te plaatsen in het straatbeeld van vandaag. Het concept verweeft hiermee roerend, onroerend en immaterieel erfgoed en werkt tegelijkertijd in op het toeristisch potentieel. Ook de inbreng van het publiek (crowdsourcing) wordt hierbij niet vergeten.

Prof. dr. Steven Verstockt (UGent-imec, IDLab) komt meer vertellen over deze tools en stelt een aantal projecten voor die hij heeft gerealiseerd (o.a. rond de Tweede Wereldoorlog, Gentse Floraliën, Ronde van Vlaanderen).

Toegang is gratis, maar gelieve aan te melden via info@liberas.eu

Meer info via www.liberas.eu. 

Vlaanderen - Verbeelding werkt