Menu
NL
P1060886

Levend erfgoed op Wikipedia: edit-a-thon@DESTUDIO

In 2017 en 2018 wil PACKED vzw de samenwerking met Wikimedia België uitbouwen en het gebruik van de verschillende Wikimedia-platformen in de cultuursector verder verkennen. De Wikimedia-platformen omvatten niet alleen de online encyclopedie Wikipedia, maar o.a. ook de beeldbank Wikimedia Commons en de kennisdatabase Wikidata. Om deze platformen zelf beter te leren kennen heeft PACKED vzw een mini-edit-a-thon georganiseerd met als deelnemers niet alleen de eigen medewerkers maar ook die van Het Firmament. De edit-a-thon werd gekoppeld aan een excursie naar en kennismaking met het Antwerpse kunstencentrum DE Studio, dat ook het thema van de edit-a-thon was.

Om de kunsten- en cultureel-erfgoedsector beter te leren kennen, gaat PACKED vzw jaarlijks met het hele team op werkbezoek bij een organisatie. Vorig jaar maakten we op die manier kennis met de werking van CEGESOMA, dit jaar kozen we het Antwerpse kunstencentrum DE Studio. Dat is een plek met een rijke geschiedenis (het gebouw van de vroegere Studio Herman Teirlinck) en met zeer diverse en dynamische samenwerkingen met makers, overheden, en particulieren. Villanella is er sinds 2011 hoofdbeheerder maar bouwt rond zich een netwerk van relaties en samenwerkingen om het potentieel van het gebouw ten volle te benutten. Dit alles werd ons zeer uitvoerig toegelicht door algemeen directeur Marc Verstappen. Omdat de werking van DE Studio zich in hoofdzaak richt op de podiumkunsten hadden we onze collega’s van Het Firmament uitgenodigd ons te vergezellen.

Na de uiteenzetting van Marc Verstappen organiseerden we een edit-a-thon voor de medewerkers van PACKED vzw en Het Firmament. Met een veertiental collega’s, geholpen door de medewerkers van DE Studio die bronnen uit het archief aanbrachten, schreven we bijdragen over onderwerpen gerelateerd aan DE Studio. Dit gebeurde onder deskundige begeleiding van Romaine, bestuurder van Wikipedia België. Hij onderwierp namens Wikipedia België zowel onze schrijflijst (gekozen onderwerpen voor Wikipedia-artikels) als nadien de geschreven bijdragen aan een toets op encyclopedische relevantie.
Er zijn in totaal 18 artikelen geschreven en 5 artikelen uitgebreid. Al deze artikelen zijn ook op Wikidata toegevoegd waar nodig.
In onze volgende nieuwsbrieven zullen we berichten over de verdere samenwerking met Wikimedia België.

Vlaanderen - Verbeelding werkt