Menu
NL
Johan De Muynck En Vrienden Van Koers 2019

Johan De Muynck poseert met zijn fiets en de vrienden van KOERS, foto: Odiel Defraeye [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia Commons

KOERS op Wikimediaplatformen

Collectieontsluiting op Wikimedia-platformen is iets waar collectiebeherende instellingen van elke grootteorde en aard kunnen aan beginnen om hun zichtbaarheid online te vergroten. Daarom verzamelt PACKED goede praktijken en een brede waaier aan use-cases waarop instellingen zich kunnen inspireren. Ook KOERS, het Museum van de Wielersport, in Roeselare, ziet het nut van deze platformen in. Ze plannen een aantal acties die in de vorm van een gesubsidieerd project uitgevoerd zullen worden. Bij wijze van watergewenning besloten ze alvast zelf met de platformen te experimenteren. Hopelijk volgen andere instellingen hun voorbeeld!

In de periode 2019-2023 plant KOERS enkele acties langs prioritaire krachtlijnen, waaronder participatie van cultureelerfgoedgemeenschappen en een innovatieve blik op digitale communicatie. Ondanks de mondiale belangstelling voor de wielersport, moet KOERS als decentraal gelegen museum anders nadenken over bezoekersaantallen: om hun missie te vervullen hebben ze veel te winnen bij het sterker inzetten op digitale bezoekers.

Wielerwikipedia

Vanuit die vaststelling zal het museum inzetten op de ontsluiting van zijn collectie en kennis op Wikipedia. Naast het toevoegen van content, wil KOERS dus ook zijn fotocollectie online ontsluiten op de beeldbank Wikimedia Commons en uiteraard ook ter illustratie in Wikipedia-artikels. Op die manier willen ze met het project een voorbeeldfunctie vervullen voor andere collectiebeherende instellingen. Sommige facetten van de wielersport (bv. vrouwenwielrennen) zijn er namelijk onderbelicht en KOERS wil als instelling het voortouw nemen om dit recht te trekken. Dit valt samen met een bestaand engagement van de Wikimedia-beweging om iets te doen aan het genderonevenwicht op hun platform. 

Om dit alvast zelf eens uit te testen, voegde KOERS een artikel toe over wielrenster Victoire Van Nuffel. Hoewel ze de eerste Belgische kampioene op de weg was, bestond er over haar nog geen Wikipedia-artikel. De foto die ze aan hun artikel toevoegden, was genomen op een evenement te Gent waarvan KOERS co-organisator was en waar Victoire werd gehuldigd. Het auteursrecht van de foto ligt dus bij een van de werknemers van KOERS en kon daarom meteen online.

Daarnaast voegden ze artikels toe over Robert Janssens en Dries De Zaeytijd, en breidden ze artikels uit (of voegden illustratiemateriaal toe) over Jef Braeckevelt, Mark Vanlombeek, KOERS, Benoni Beheyt, Albert Bettiol, Patrick Sercu en de lijst van Vlaamse sportjournalisten. Op de beeldbank Wikimedia Commons maakten ze nieuwe categorieën aan voor Cycling coaches from Belgium en Jef Braeckevelt. Naar aanleiding van een recente aanwinst was Johan De Muynck, de laatste Belgische Giro-winnaar, in het museum om zijn fiets te overhandigen. Deze foto werd gebruikt om een minder mooie foto uit zijn artikel te vervangen. In één moeite pasten ze meteen ook zijn artikel grondig aan. Een andere foto van de overhandiging is nu ook in het artikel van KOERS zelf te zien.

In de toekomst wil KOERS als participatieproject ook zijn achterban mobiliseren om content aan te vullen op Wikipedia. Gezien het wereldwijde potentieel van hun collectie, wil KOERS zijn content ook meertalig ontsluiten. Ze constateerden dat de huidige content op Wikipedia soms in het Nederlands, soms in het Engels beschikbaar is. Door die content aan te vullen, in het Nederlands en vooral in het Engels, maak je een grotere kans dat deze ook naar andere talen vertaald zal worden.

Museum in de Living

Daarnaast wil KOERS een digitaal, interactief KOERS-platform ontwikkelen. Het wielrennen op tv wordt als te lineair ervaren en er zijn dalende kijkcijfers. Met zijn platform wil KOERS de kijker tijdens kalme koersmomenten extra content aanreiken via een tweede scherm (laptop, smartphone of tablet) om zijn/haar beleving te verbeteren. Op basis van bijvoorbeeld de locatie of samenstelling van het peloton, kan er extra informatie aangereikt worden, gaande van plaatsen, personen, tot het linken aan relevante collectiestukken (met hun beschrijving). Om aan voldoende, actuele  informatie te komen, is die link via API’s met Wikimedia-platformen belangrijk. Daarbovenop kan de erfgoedgemeenschap participeren door onder andere eigen collecties te mappen op het parcours van de wedstrijd. Om dit project te realiseren, stapte KOERS naar IDLab. Het eerste prototype werd tijdens de tourstart van 2019 getest en ze hopen de afgewerkte applicatie tijdens het WK van 2020 te lanceren.

PACKED zal bij deze projecten assisteren bij het voorbereiden en opladen van de data en door koppelingen te leggen tussen verschillende platformen. KOERS maakt ook gebruik van het vormingsaanbod van PACKED. Zo verwelkomen we hen op ons bootcamp open culturele data om onder andere de uploadworkflow zelf onder de knie te krijgen!

Vlaanderen - Verbeelding werkt