Menu
NL
Img 0940

Twee van de vier studenten op de demodag. Beeld: OSoC 2019 CC BY SA erfgoed zuidwest

Erfgoed zuidwest: studenten bouwen Open Heritage Map van industrieel erfgoed

Het industrieel erfgoed in Zuid-West-Vlaanderen karteren, dat is het doel van het project Ik-xploreer mee! waarvoor de erfgoedcel erfgoed zuidwest samenwerkt met Leiedal, texture, ETWIE en PACKED. PACKED gaf in 2018 en 2019 advies in dit project en berichtte eerder over de participatieve manier waarop dit ‘karteren’ werd aangepakt. Een volgende stap werd in samenwerking met de Open Knowledge Foundation gezet in het kader de Open Summer of Code 2019: een team van vier studenten bouwde een maand lang aan een Open Heritage Map, waarop de gebruiker de verzamelde gegevens niet alleen kan bekijken, maar ook zelf locaties kan toevoegen.

Open Summer of Code 

Open Summer of Code (OSoC) is een initiatief van de Belgische Open Knowledge Foundation waarbij studententeams een maand lang oplossingen bouwen voor uitdagingen van bedrijven en overheden. In één maand ontwikkelen ze onder deskundige begeleiding van OSoC-coaches een app of website, tool of project, en doen ze een eerste werkervaring op door open, innovatieve ideeën om te zetten in prototypes van toepassingen.

Ik-xploreer mee!

Zuid-West-Vlaanderen is een streek van heel wat groots en klein industrieel erfgoed: van een huisweversachteraanbouw, een oud arbeiderscafé, sheddaken en stoommachines tot de stille reuzen, namelijk de vele bakstenen schoorstenen die de streek nog rijk is. In 2018 en 2019 liep het project Ik-xploreer mee! met financiële ondersteuning door de Vlaamse overheid in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. In dit project werd op een participatieve manier gewerkt aan een kaart van dit industrieel erfgoed. Ter verrijking van beschikbare kaarten van industrieel erfgoed (bv. vlassites en historische schoorstenen), werden via de website en in ontmoetingen, op markten en in het straatbeeld, heel wat locaties van verdwenen industrieel erfgoed verzameld. Voor het digitaal documenteren van de locaties (karteren) werd gebruik gemaakt van het intern GIS-systeem van de Intercommunale Leiedal. 

De technische uitdaging

Voor de realisatie van de kaarten in het project Ik-xploreer mee! werd met een commercieel pakket (Geoloket) gewerkt, en voor de presentatie van de gekarteerde informatie met het open source pakket Umap. Maar Ik-xploreer mee! wil nog een stap verder gaan en onderzoeken hoe het participatief karteren volledig digitaal kan gebeuren. Hoe zou een webapplicatie er uit zien waar je zelf lokaal industrieel erfgoed kan lokaliseren op een kaart?

Het resultaat: Open Heritage Map

De studenten - Louis Heeren, Siu Mei Soan, Antoine Richez en Pierre Van Houtryve - maakten gebruik van Open Historical Map, een afgeleide van OpenStreetMap waarop verdwenen erfgoed gekarteerd kan worden, zoals bv. oude Romeinse wegen of - in het geval van erfgoed zuidwest - afgebroken fabrieken/schoorstenen. 

Door de online editor van OpenStreetMap te integreren in Open Historical Map maakten ze het gebruiksvriendelijker. Daarnaast realiseerden ze volgende toepassingen: 

  • de mogelijkheid om foto’s van locaties toe te voegen op de kaarten. Die foto’s worden automatisch opgeladen naar Wikimedia Commons (het is ook mogelijk om een URL van een foto te gebruiken). 
  • een tool om statische kaarten te maken waarbij enkel bepaalde gegevens van de kaart opgevraagd kunnen worden, zoals bv. enkel de schoorstenen of enkel de kapellen van een bepaalde gemeente, om ze te embedden in bv. een website of publicatie. 
  • extra historische kaarten werden toegevoegd die als laag gebruikt kunnen worden, zoals bv. de Ferrariskaart 

De studenten werden gecoacht door Pieter Vander Vennet. De code zal overgedragen worden aan Open Historical Map. Bekijk de projectpagina op de OSoC-website.

Ook Musea en Erfgoed Brugge gaf een opdracht aan studenten in het kader van de OSoC 2019. Lees er hier meer over.

In de vorige editie van Open Summer of Code gaf PACKED zelf een opdracht, nl. de make-over van de resolvertool. Lees er hier meer over.

Vlaanderen - Verbeelding werkt