Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL

Historische Drukkerij Turnhout lanceert online platform

publicatie

Turnhout is een stad van drukkers en speelkaartenmakers. Je vindt er vandaag o.a. het Nationaal Museum van de Speelkaart en de Historische Drukkerij Turnhout. Dit laatste museum heeft zopas een online databank gelanceerd met duizenden documenten en foto's over de geschiedenis van de drukkunst. Het materiaal is afkomstig uit een privéverzameling. Net zoals het fysieke museum toont de website het verhaal van de revolutionaire veranderingen binnen het drukkersambacht onder invloed van allerlei technologische verbeteringen.

"Ik ben ervan overtuigd dat niet enkel fysieke bezoeken de toekomst en het belang van een museum bepalen. Ook virtuele bezoeken aan online-tentoonstellingen en opzoekingen via het internet dragen bij aan de waarde en betekenis van een hedendaags museum," vertelt Herwig Kempenaers in de nieuwsbrief van ETWIE - Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed.

De vernieuwde website www.historischedrukkerij.be maakt meteen duidelijk dat de Historische Drukkerij voortaan op drie pijlers steunt. De eerste pijler, het fysieke museum in Turnhout, blijft tweewekelijks gratis te bezoeken. Bovenop die vertrouwde basis wordt nu de online databank als tweede pijler gelanceerd. De digitale documenten en foto's zijn te doorzoeken via een zoekrobot of te doorbladeren per deelcollectie. De derde pijler zijn de thematische online tentoonstellingen, die driemaandelijks zullen wisselen. Een eerste voorbeeld focust op kranten in oorlogstijd.

"De digitalisering van mijn collectie was een belangrijke stap voor de duurzame bewaring ervan, maar het was niet zo eenvoudig zoeken in de vele duizenden bestanden. Tips van ETWIE en de Hendrik Consciencebibliotheek leidden me naar de software Omeka, en het Turnhoutse bedrijf CULD gaf technische ondersteuning en gratis serverruimte om deze database online te zetten," aldus Kempenaers. "Het is eerder uitzonderlijk dat verzamelaars hun privécollectie delen met de wereld, maar nu kan iedereen volop meegenieten van al het moois dat ik de voorbije twintig jaar verzamelde."

Ontdek meer op www.historischedrukkerij.be

Vlaanderen - Verbeelding werkt