Menu
NL
720Px Bookshelf

Stewart Butterfield [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]

PACKED: praktijkvoorbeeld Handbibliotheek beschrijven met LibraryThing

PACKED testte het online platform LibraryThing om de eigen bibliotheekcollectie, voornamelijk bestaande uit boeken, tijdschriften en dvd's, te beschrijven. Met een goed overzicht willen we de interne bruikbaarheid van onze bibliotheekcollectie verhogen. Met de keuze voor LibraryThing werd geprobeerd om met minimale inspanningen toch een grote flexibiliteit in aanpak en rijke, doorzoekbare metadata te creëren. Het werk werd uitgevoerd door een stagiaire van de opleiding Bibliothecaris-Documentalist van de IESSID-hogeschool, onder begeleiding van PACKED-medewerkers Alina Saenko en Bart Magnus.

Om een handbibliotheek intern bruikbaar te maken, is het handig om een overzicht te hebben van wat je als organisatie in huis hebt en je collectie doorzoekbaar te maken. De courante bibliotheeksystemen of collectiebeheersystemen zijn doorgaans veel te uitgebreid, onwerkbaar en duur voor de noden van kleine organisaties wiens hoofdtaak niet het beheer van de bibliotheekcollectie is. PACKED kampte als expertisecentrum met hetzelfde probleem en testte het online platform LibraryThing uit om de collectie te beschrijven. Het is een social cataloging webapp voor het opslaan en delen van boekcatalogi en verschillende soorten boekmetadata. Hij wordt gebruikt door auteurs, individuen, bibliotheken en uitgevers.

LibraryThing biedt een aantal interessante voordelen:

  • Je kunt de metadata over je collectie online openstellen, zodat anderen ook kunnen zien wat jouw organisatie in huis heeft.
  • Als een werk al eens eerder door iemand werd beschreven in LibraryThing, kun je die beschrijving (inclusief toegekende tags) eenvoudig overnemen en eventueel verbeteren/uitbreiden. De gebruikers van LibraryThing zijn zowel individuen, kleine organisaties als grote bibliotheken zoals de Bibliothèque nationale de France. LibraryThing voorziet ook links naar Amazon, Google Books, WorldCat,...
  • Zolang je minder dan tweehonderd werken registreert is LibraryThing volledig gratis. Voor $10 per jaar of eenmalig $25 kun je een onbeperkte hoeveelheid werken beschrijven.
  • De interface is beschikbaar in verschillende talen.
  • Er zijn goede online tutorials beschikbaar via het LibraryThing YouTube channel
  • Met TinyCat biedt LibraryThing je een eenvoudig online zoekportaal op je eigen collectie aan.
  • LibraryThing biedt de mogelijkheid om de gegevens over je collectie te exporteren. Dat is belangrijk voor het geval dat je ooit toch een ander systeem zou willen gebruiken of wanneer LibraryThing ooit zou ophouden te bestaan. Exports naar Excel, TSV, JSON en MARC zijn mogelijk. Daarbij kun je enkele parameters instellen die bepalen welke gegevens je exporteert.

Lees het volledige praktijkvoorbeeld op de website van TRACKS: "Handbibliotheek beschrijven met LibraryThing"

Vlaanderen - Verbeelding werkt