Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
640Px Smakedificio

S.M.A.K. (2013)

S.M.A.K.: vervolg onderzoeksproject Koen Brams over (voor)geschiedenis van het museum

Einde juni 2018 publiceerden we een nieuwsbericht over de bijdrage van tijdelijk PACKED-medewerker Olivier Van D'huynslager aan het onderzoeksproject van Koen Brams over de (voor)geschiedenis van het S.M.A.K.. Ondertussen opende de tentoonstelling Geloof in uw tijd! en verscheen het eerste nummer van Documenten & Argumenten, Tijdschrift over de geschiedenis van het S.M.A.K.. Omdat het werk daarmee nog niet klaar is, stelt Koen Brams een nieuwe onderzoeksgroep samen die zich zal buigen over de geschiedenis van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst (V.M.H.K.), meer specifiek de periode tussen 1957 (de oprichting) en 1969. 

Open call i.v.m. het onderzoeksproject over de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst tussen 1957 en 1969

De geschiedenis van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) moet nog grotendeels geschreven worden. Het ontstaan van het eerste Belgische museum van hedendaagse kunst is nochtans een bijzonder boeiend verhaal, dat bovendien unieke perspectieven biedt op de naoorlogse situatie van de levende kunst in België.

Het S.M.A.K. heeft zijn bestaan te danken aan de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst (V.M.H.K.), een groep geëngageerde kunstliefhebbers die onder leiding van initiatiefnemer Karel Geirlandt vanaf 1957 zou ijveren voor de totstandkoming van haar statutaire missie: een autonoom Museum van Hedendaagse Kunst. 

Dat doel werd uiteindelijk na twee lange etappes bereikt. In 1975 werd het Museum van Hedendaagse Kunst opgericht. Na meer dan twee decennia te zijn gehuisvest in het Museum voor Schone Kunsten, kreeg het museum in 1999 eindelijk een eigen gebouw en een nieuwe naam: Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.).      

Het onderzoeksproject handelt over de eerste dertien jaren van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst. Zowel de intellectuele en artistieke inzichten van Karel Geirlandt als de vele activiteiten van de V.M.H.K. komen aan bod. Daarnaast wordt grondig ingegaan op de (rol van de Vereniging bij de) ontwikkeling van het artistieke landschap in België en Europa in de periode tussen 1957 en 1969. 

Aanmeldingsprocedure: 

  • Rondleiding door Koen Brams in de tentoonstelling Geloof in Uw Tijd - Karel Geirlandt en de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst (1957-1960) - het eerste resultaat van het onderzoek van de Studio - op zaterdag 9 februari 2019 om 15.00 uur. Na de rondleiding kunnen kandidaten een kennismakingsgesprek voeren. Gelieve eventuele deelname hieraan op voorhand te melden.
  • Deadline voor aanmelding: 11 februari 2019.
  • De kandidaten die zich willen aanmelden, dienen een c.v. en een brief met een motivatie te sturen naar volgend adres: koen.brams@skynet.be. Meer informatie over de doelstellingen, de onderzoekstopics en de aanmeldingsprocedure van het project, vind je de webpagina Open call | Onderzoek naar de geschiedenis van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst te Gent (1957-1969).

Meer info en aanmelding bij: koen.brams@skynet.be.


Beeld: S.M.A.K. in 2013, Christina Pastor [publiek domein], via Wikimedia Commons

Vlaanderen - Verbeelding werkt