Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Freeze Digitaal Erfgoed

(CC) Waag Society

FREEZE! Red en bewaar ons digitaal erfgoed

Op 30 november 2016 won het project ‘De Digitale Stad herleeft. Een case studie voor webarcheologie’ de prestigieuze internationale Digital Preservation Award. De eindpublicatie van het project is nu beschikbaar: ‘FREEZE! Save and preserve our digital heritage. The Digital City as a case study for web archaeology'. De Digitale Stad (DDS) bestond van 1994 tot 2001, en was de eerste online community in Nederland. Ze speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het internet in Amsterdam en de rest van Nederland. In het preserveringsproject van het Amsterdam Museum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Waag Society en de Universiteit van Amsterdam werden de resten van de online community opgegraven om ze te reconstrueren en te bewaren als digitaal erfgoed.

‘FREEZE!’ bestaat uit drie onderdelen. Het ‘Do It Yourself Handboek voor Webarcheologie’ geeft praktische informatie over webarcheologie en is direct toepasbaar voor erfgoedprofessionals. Het ‘Haalbaarheidsonderzoek Presentatie’ beschrijft de resultaten van een studie naar de mogelijkheden om vroege Nederlandse internetcultuur te presenteren in een museale context. 'FREEZE! A manifesto for safeguarding and preserving born-digital heritage' roept erfgoedinstellingen op om digitale preservering en indien nodig webarcheologie ter hand te nemen zodat ons digitaal erfgoed niet verloren gaat.

Download de publicaties:


foto: Waag Society (CC)

Vlaanderen - Verbeelding werkt