Menu
NL
Nieuwsitem Iiif

IIIF-manifest van het werk ‘De kroning van Napoleon’ met depict statements

IIIF: experimenten met hergebruik van beelden

Steeds meer instellingen en organisaties beginnen beelden via IIIF te verspreiden, zoals Internet Archive, Wikimedia Commons, The British Library, Vaticaanse Bibliotheek, Universiteitsbibliotheek Gent… Dat maakt het mogelijk om die beelden uit verschillende bronnen te hergebruiken in andere toepassingen. Afgelopen maanden verschenen er verschillende tools en blogposts over het creatief gebruik van IIIF-beelden: tools voor digital storytelling, een tool om zeer traag naar beelden te kijken en een tool om depict statements op Wikidata aan te duiden op een beeld. IIIF manifest is zelfs een property op Wikidata geworden, waardoor je IIIF-beelden van objecten kunt vinden via een SPARQL-query.

IIIF is een raamwerk, bestaande uit vier API’s, dat is uitgetekend door universiteitsbibliotheken, erfgoedinstellingen, musea en softwarebedrijven om beelden via het web toegankelijk te maken. Ook PACKED vzw heeft IIIF als richtinggevend kader genomen in het project Blauwdruk gedistribueerd beeldbeheer. De twee belangrijkste API’s zijn de Image API en de Presentation API. De Image API maakt het mogelijk om via een URI beelden uit te wisselen; de Presentation API is verantwoordelijk voor de weergave van de structuur van het afgebeelde object en de beschrijvende metadata om het object en de beelden te kunnen identificeren. Dit is een bestand in JSON-formaat (een manifest) waarmee iedere IIIF-compatibele viewer de representatie van het object kan weergeven. Het is ook mogelijk om annotaties toe te voegen aan een beeld. Deze worden ook opgenomen in een JSON-bestand dat gelinkt wordt aan het manifest.

Digital Storytelling

CogApp, een Brits bedrijf dat hoofdzakelijk software ontwikkelt voor musea, archieven en bibliotheken, heeft Storiiies gecreëerd, een platform voor het tonen van digitale verhalen met IIIF. Het verhaal wordt via annotaties toegevoegd aan het manifest-bestand van het beeld. De Storiiies-viewer speelt de annotaties af in de opgegeven volgorde. Op de Storiiies-website vind je als voorbeeld een verhaal dat gemaakt werd rond het schilderij De ambassadeurs van Holbein. In de blogpost Hold the Front Page vertelt Andy Cummins van Cogapp over een hackathon in samenwerking met The British Library waarin digital storytelling en IIIF centraal stonden. Tijdens de hackathon werd een eerste versie van de software gemaakt waarmee je zonder technische kennis digitale verhalen kunt creëren op basis van IIIF-beelden. Er werd tevens een verhaal gecreëerd over het boek The Canon of Medicine van Abū ‘Alī al-Ḥusayn ibn ‘Abd Allāh. Het verhaal legt op basis van de titelpagina het eigenaarschap van het boek uit tijdens de laatste zevenhonderd jaar. Bekijk hier het verhaal.

Ook Digirati, een ander Brits IT-bedrijf dat diensten levert aan de culturele instellingen, bracht in maart een blogpost uit over de ontwikkeling van een tool om eenvoudig digitale verhalen te creëren op basis van IIIF. Ze werkten daarvoor samen met V&A en met de Technische Universiteit Delft. Voor beide instellingen werd de Digirati IIIF Manifest Editor gebouwd, een tool waarmee je op eenvoudige wijze IIIF manifests kunt bewerken om er verhalen mee te vertellen. Lees het volledige verhaal in Reaching into collections to tell stories van Digirati.

Een andere tool die IIIF gebruikt en die ontwikkeld werd door CogApp is Slow Looking. De tool belooft je een immersieve ervaring waarin je heel traag de details van een gekozen beeld kunt bekijken. Het kijken neemt een aantal minuten in beslag. Probeer het op de projectwebsite zelf uit. Er staan vijf voorbeelden, maar je kunt het ook testen met een zelfgekozen IIIF-beeld. Over het hoe en waarom van de app werden twee blogposts geschreven: Deeper, more meaningful art-experiences with digital en Four seasons of slow looking. Sound, music and mindful art appreciation with Cogapp’s new IIIF tool.

IIIF en Wikidata

Sinds november 2018 is IIIF manifest een property op Wikidata. In maart 2019 hadden reeds 32.000 records een IIIF manifest afkomstig van meer dan honderd cultureel-erfgoedinstellingen. Dit maakt het mogelijk om via een SPARQL-query alle IIIF-beelden op te zoeken van de kunstwerken of documenten waarin je geïnteresseerd bent. In de blogpost Build your own Digital Bodleian with IIIF and SPARQL kun je leren hoe je op een eenvoudige manier een eigen custom en interactieve weergave van beelden kunt maken via Wikidata en de IIIF-viewer van de Wikimedia Foundation.

In Wikidata is het mogelijk om te beschrijven wat er op een beeld weergegeven wordt via het property P180 depicts. Daarvoor werd een nieuwe tool ontwikkeld die ook gebruik maakt van IIIF: Wikidata Image Positions. In die tool kun je het Q-nummer van een afbeelding ingeven en vervolgens op het beeld de gebieden aanduiden waar de depict statements te zien zijn. Het is ook mogelijk om nieuwe inhoudelijke beschrijvingen aan het beeld toe te voegen. De positie van die depict statements in het beeld worden vervolgens mee opgeslagen in het Wikidata-record. Dit is mogelijk door de eigenschap van IIIF manifests om annotaties te hebben. Als je zo’n beeld in de viewer bekijkt, zijn de depict statements weergegeven op het beeld: https://tools.wmflabs.org/mirador/?manifest=https://tools.wmflabs.org/wd-image-positions/iiif/Q1231009/P18/manifest.json (klik op de twee tekstballonnetjes linksboven als je geen annotaties ziet).

Lees meer

Probeer het zelf


Beeld: Schermafbeelding van de weergave van het IIIF-manifest van het werk ‘De kroning van Napoleon’ van Jacques-Louis David, gemaakt door de tool Wikidata Image Positions en getoond in de Mirador viewer van Wikimedia. De annotaties zijn de 'depict statements' in het Wikidatarecord van het schilderij.


Vlaanderen - Verbeelding werkt