Menu
NL
Osoc Explorer

Beeld: CC BY SA Erfgoedcel Brugge

Erfgoedcel Brugge: studenten geven inzicht in meertaligheid van bezoekers van Brugge met nieuwe applicatie

In 2019 startte de Erfgoedcel Brugge met een onderzoek naar het potentieel van meertaligheid van de centrale datalaag die het erfgoedplatform ErfgoedBrugge.be voedt. Partners in dit gesubsidieerd erfgoedproject zijn Musea Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Stadsarchief Brugge, Toerisme Brugge, PACKED, VKC en FARO. In het kader van Open Summer of Code 2019 ontwikkelden studenten in opdracht van dit project een app waarmee gebruikerstesten kunnen worden uitgevoerd en gemeten kan worden welke talen en informatie worden opgevraagd.

Open Summer of Code

Open Summer of Code (OSoC) is een initiatief van de Open Knowledge Foundation waarbij studententeams een maand lang oplossingen bouwen voor uitdagingen van bedrijven en overheden. In één maand ontwikkelen studenten onder deskundige begeleiding van OSoc-coaches een app of website, tool of project, en doen ze een eerste werkervaring op door open innovatieve ideeën om te zetten in prototypes van toepassingen.

Brugge meertalig

Het platform ErfgoedBrugge.be wordt gevoed vanuit een centrale datalaag die op dit moment nog ééntalig is. Aangezien jaarlijks zes miljoen toeristen het Brugs erfgoed komen bezoeken, wil Brugge evolueren naar een meertalig portaal dat niet alleen deze bezoekers wegwijs maakt, maar ook internationale onderzoekers over Brugge te informeert. De opdracht aan de studenten in Open Summer of Code was om een applicatie te ontwikkelen waarmee ze te weten zouden komen welke talen en informatie worden opgevraagd door buitenlandse gebruikers.

de Explorer

De studenten - Guillaume Servais, Marie Devos, Sushil Ghambir en Tuong Vy Erika Nguyen - ontwikkelden een gebruiksvriendelijke applicatie voor de internationale bezoeker van de stad Brugge, die ook als meetinstrument gebruikt kan worden om te ontdekken welke talen en informatie worden opgevraagd.

Na een kick-off en diepe duik in de Brugse erfgoeddata bedachten de studenten een oplossing die gebruik maakt van data van verschillende bronnen: Wikidata, Wikipedia, de barok-themasite van de Vlaamse Kunstcollectie en Brugge in beeld, de mediabank van Brugge. Een gebruikerstest in het Groeningemuseum zorgde ervoor dat de gebruiksvriendelijkheid goed was.

De applicatie zal worden ingezet om twee gebruikerstesten uit te voeren. Eén test zal doorgaan in zaal vijf van het Groeningemuseum, de andere op de Burg. De resultaten zullen toelaten om niet alleen keuzes te maken wat betreft data-infrastructuur, maar ook om prioriteiten te stellen bij het opkuisen en verrijken van de Brugse erfgoeddata. De gebruikerstesten worden de komende maanden  uitgevoerd en leveren in het najaar de eerste resultaten op. Bekijk de projectpagina op de OSoC-website.

Ook erfgoed zuidwest gaf een opdracht aan studenten in het kader van Open Summer of Code  2019. Lees er hier meer over.

In de vorige editie van Open Summer of Code gaf PACKED zelf een opdracht, nl. de make-over van de resolvertool. Lees er hier meer over

Vlaanderen - Verbeelding werkt