Menu
NL
Opstelling He K

Beeld: een write blocker (centraal) aangesloten aan een computer en een USB diskettelezer, CC BY SA 3.0 PACKED

Digital Repair Café: workshop inhoud van oude dragers capteren

13.03.20 vorming

Herinner je nog de computerdiskette? Heb je er misschien zelfs nog liggen? Samen met de partners van het project Digital Repair Café organiseren we op 13 maart 2020 een gratis hands-on workshop waarbij je data van computerdiskettes en andere verouderde dragers leert halen.

Praktisch

Wanneer?

Vrijdag 13 maart 2020 van 9u tot 16u.

Waar?

Bij VIAA, zaal Beaker, Kleindokkaai 9a, 9000 Gent.

Inschrijven?

De workshop is gratis, maar registratie is verplicht. Inschrijven kan via Eventbrite.

We voorzien zelf testmateriaal, maar breng zeker je eigen informatiedragers mee als je die hebt. Voorlopig staat het overzetten van data op diskettes (3,5 inch en 5,25 inch), Iomega zipdisks, M.O. disks en optische schijven (bv. cd-r, cd-rom of dvd) op het programma. Zijn er andere verouderde dragers waar jij de data wil afhalen? Stuur dan een e-mail naar Nastasia Vanderperren en we bekijken of we het kunnen opnemen in het programma.

De workshop omvat zowel een theoretisch als een praktisch deel. In het theoretisch deel leer je waar je rekening mee moet houden bij het preserveren van (data op) obsolete dragers; in het praktische gedeelte gaan we met leesapparatuur en software aan de slag. Op het einde van de workshop ben je in staat om de verschillende dragerformaten te herkennen, identieke digitale kopieën van de drager te maken en de kopie te analyseren en gebruiken.

 

Over Digital Repair Café

Deze workshop sluit aan bij het project Digital Repair Café, dat AMSAB-ISG en PACKED in samenwerking met contentpartners AMVB, VAi, ADVN, AVG, CAVA, en Letterenhuis realiseren met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Zeven archiefinstellingen van de werkgroep Privaatrechtelijk Archief en PACKED werken samen om digitale content van op verouderde en niet meer toegankelijke dragers te redden via een verzameling van oude leesapparaten, software en hardware. Vervolgens worden die dan overgezet op nieuwe dragers in een digitaal depot. 

Voor PACKED partner werd in dit project, verzamelden we in het kader van het project Resurrection Lab (i.s.m. iMAL) al heel wat leesapparatuur en zetten we een capteerstation op om de inhoud van oude dragers te kunnen overbrengen naar duurzame formaten. In het kader van het project Digital Repair Café werd dit station verder aangevuld en organiseren we nu deze workshop.

Meer info over het project Digital Repair Café vind je op CEST: https://www.projectcest.be/wiki/Projecten:Digital_Repair_Caf%C3%A9

Vlaanderen - Verbeelding werkt