Menu
NL
640Px Persen Van Grammofoonplaten Bij Cbs Cropped

Persen van grammofoonplaten bij CBS, Poppe de Boer [CC0] via Wikimedia Commons

CEMPER en Muziekweb: op zoek naar muzikaal erfgoed

CEMPER (Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed in Vlaanderen) en Muziekweb (de muziekbibliotheek van Nederland) gaan in samenwerking met de Nederlandse Taalunie op zoek naar verzamelingen met waardevolle Nederlandstalige muziek. Deze zoektocht richt zich met name op muziek uit de periode 1955-1983 met een focus op opnames, liedteksten en bladmuziek. Zowel instellingen als particuliere verzamelaars, zoals erfgenamen en familie van componisten, worden bevraagd. PACKED/VIAA neemt als lid van de klankbordgroep een adviserende rol op in dit project.

Waardevolle verzamelingen

Belangrijk Nederlandstalig muzikaal erfgoed is op dit moment onzichtbaar of niet gearchiveerd, en dreigt zelfs te verdwijnen. Het doel van dit project is daarom in de eerste plaats om beter zichtbaar te maken welke waardevolle verzamelingen er zijn bij organisaties en privépersonen in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast wil men weten wat de behoeften zijn bij verzamelaars en beheerders voor de toekomst van hun collecties, en meer leren over het gebruik van muzikaal erfgoed in het onderwijs, de wetenschap en andere domeinen.

Het collectief geheugen

Jacques Klöters, voorzitter van de klankbordgroep van het project: "Dit is een belangrijke zoektocht om een overzicht te krijgen van het werk van artiesten die in ons collectief geheugen zitten. Wij willen al het werk - waar dat zich ook bevindt - overzichtelijk te maken. We weten dat veel werk in handen is van privéverzamelaars, en ik doe dan ook vooral een oproep aan hen om een overzicht te geven van hun collectie want hun bijdrage is cruciaal voor ons gedeelde muzikale erfgoed. We gaan zeker niet aan verzamelaars en instellingen vragen om hun collecties af te staan. Het gaat ons om het behoud van de gemeenschappelijke culturele geschiedenis. Laten we zorgen dat die niet verloren gaat. Niet voor onszelf maar voor iedereen met een liefde voor taal en muziek."

Oproep

Denk je zelf in het bezit te zijn van waardevol materiaal? Heb je unieke opnames, niet eerder uitgebracht of verloren gewaand materiaal? Vul dan voor 15 oktober 2019 deze vragenlijst in.

Je kan ook persoonlijk contact opnemen met Asley Van Cauter (CEMPER) via asley.vancauter@cemper.be.

Vlaanderen - Verbeelding werkt