Menu
NL
Astrlabs Mas

Visualisering van de verbanden tussen astrolabi van Jean Fusoris over verschillende museumcollecties heen.

Wikidata: koppelingen tussen astrolabi uit collecties van MAS en andere instellingen

Martin Poulter, Wikimedian In Residence bij de Bodleian Libraries in Oxford, toont in zijn blogpost hoe linked open data op Wikidata kennis representeert. Hij doet dit onder andere aan de hand van astrolabi, geproduceerd door mathematicus Jean Fusoris of zijn atelier, die in verschillende collecties bewaard worden. Zijn query toont dat naast het History of Science Museum (atelier) en het Conservatoire national des Arts et Métiers (Jean Fusoris zelf) ook het Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS) een astrolabe van Jean Fusoris in haar collectie heeft. Dat verband kon enkel gelegd worden omdat gegevens over het collectiestuk van het MAS door PACKED-medewerker Olivier Van D'huynslager eerder op Wikidata gezet waren.

Poulter's queries visualiseren mooi hoe we, naarmate meer collecties in de linked open data knowledge graph van Wikidata opgenomen worden, interessante verbanden kunnen leggen tussen collecties en kennis erover.

Wikidata laat je toe om je collectie als linked open data te publiceren. Alle kennis op Wikidata is aan elkaar gelinkt in één continue knowledge graph. Je kunt deze aan de hand van SPARQL-queries bevragen. De queries van Poulter selecteren heel specifieke stukken (uit een graph van ondertussen 54 miljoen personen, plaatsen, publicaties, objecten en concepten) om de relatie ertussen visueel te kunnen representeren.

Lees het hele blogbericht hier! Klik zeker ook op zijn live-queries!

Originele post door Martin Poulter, Wikimedian In Residence, CC-BY-SA 4.0

Vlaanderen - Verbeelding werkt