Path 2Combined Shapecheckclipboardfacebookgithubglue icongoogle-plusinstagramlinkedinGroupsearchselectslideshareFill 57Group 3Group 2twitteryoutube
Menu
NL
Pfo Partners

PREFORMA

PREFORMA - PREservation FORMAts for culture information/e-archives – is een Pre-Commercial Procument (PCP) project dat loopt van januari 2014 tot december 2017 en gecofinancierd wordt door de Europese Commissie onder het FP7-ICT programma. PREFORMA onderzoekt welke aspecten de kwaliteit bepalen van bestandsformaten die gebruikt worden in lange-termijnbewaring van digitale informatie. Het doel van het project is om een een aantal open-source validatietools te bouwen die er voor zorgen dat archiveringsformaten steeds op dezelfde manier geproduceerd worden, waardoor ze makkelijker en langer te bewaren zijn. PACKED vzw staat in dit project in voor coördinatie van de aanbestedingsprocedure en de selectie van de R&D partners die het project zullen uitvoeren.

Periode: 2014 - 2017

Onderzoek en ontwikkeling nodig om dit ecosysteem te vormen wordt aanbesteed met behulp van een Pre-Commercial Procurement (PCP) procedure. Dat betekent dat het eigenlijke onderzoek en de ontwikkeling van de validatietools gedaan worden door een aantal bedrijven die het eindresultaat ook als een commercieel product zullen aanbieden. De procedure is bijzonder omdat ze een competitief element bevat en uiteindelijk niet één maar drie concurrerende oplossingen oplevert. De competitie bestaat erin dat R&D partners in verschillende stappen geselecteerd worden op basis van het meest innovatieve voorstel. Door drie winnaars te selecteren vermijd je dat een partner zich van een monopolie verzekert.  PCP procedures worden voornamelijk toegepast door overheden die geconfronteerd worden met een probleem waarvoor op de commerciële markt nog geen kant -en- klare oplossing beschikbaar is. Zo is PREFORMA een initiatief van een consortium van 10 archieven, bibliotheken en audiovisuele collecties, die geen volwaardige validatietools vonden om het formaat van bestanden in hun digitaal archief te controleren en er een gepaste preserveringsstrategie voor te ontwikkelen.  

In april 2015 selecteerde het PREFORMA consortium drie R&D partners die in de volgende maanden een eerste prototype zullen bouwen: 

PDF/A Conformance Checker is een validatietool voor PDF/A (GitHub repository) en wordt ontwikkeld door een consortium rond de Open Preservation Foundation, de PDF/A Association, Digital Preservation Coalition, KEEP en DUAL LAB. 

DPF Manager is een validatietool voor TIFF/A (Github Repository) en wordt ontwikkeld door EasyInnova, de Universiteit van Girona en de Universiteit van Bazel. 

MediaConch is een validatietool voor MKV en FFV1 (GitHub repository) en wordt ontwikkeld door MediaArea.  

De drie partners ontwikkelen software die beschikbaar wordt gesteld onder een GPLv3 en MPLv2 open source licentie en de broncode is beschikbaar via de Github repositories vermeld hierboven. Vier keer per jaar wordt een nieuwe versie van de software beschikbaar gesteld om te testen. 

De eerste prototypes werden voorgesteld op een workshop op 7 april 2016 in de Nationale Bibliotheek van Zweden. Daarna volgde een tweede ontwikkelcyclus tot december 2016.

Vlaanderen - Verbeelding werkt