TRACKS-ontmoetingsmoment (verslag)

Voor de vierde maal organiseerde PACKED vzw in samenwerking met de partners uit het TRACKS-netwerk een ontmoetingsnamiddag omtrent archief- en collectiezorg in de kunstensector. Een zwoele namiddag in het Gentse Muziekcentrum De Bijloke zorgde niet enkel voor transpiratie maar ook voor veel inspiratie. Naast kunstenaars en kunstenorganisaties waren er ook heel wat aanwezigen uit het erfgoedveld.

28 augustus - 8 september 2017

Wikify podiumkunsten op Het Theaterfestival: Schrijf mee! (oproep)

Gebruik je ook vaak Wikipedia wanneer je op het internet naar informatie zoekt? Die vrije online encyclopedie bevat een schat aan informatie. Maar wist je dat Wikipedia jou nodig heeft om mee te schrijven? Bijvoorbeeld de podiumkunsten zijn in de encyclopedie vaak maar beperkt gedocumenteerd. Het Firmament, PACKED vzw en Wikimedia België gebruiken het Theaterfestival (31 augustus – 10 september 2017) om daar samen met de Dagkrant van het festival verandering in te brengen. We nemen het festivalprogramma als uitgangspunt voor een reeks schrijfsessies waar je de kneepjes van het schrijven op Wikipedia leert.

22 juni 2017 - 17 september

Conn3ct: impact van van drukpers en sociale media (tentoonstelling)

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland creëerden in nauwe samenwerking met de Provinciale Bibliotheek Limburg en de Universiteit Antwerpen Conn3ct. Deze interactieve tentoonstelling over de impact van de zestiende-eeuwse drukpers en sociale media staat sinds 22 juni tot 17 september in de prachtige Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De expo verbindt boeken met apps, en mensen met elkaar.

26 september 2017

Sectormoment ‘Een cultuurbeleid in het digitale tijdperk’ (save-the-date)

Tijdens het najaar van 2017 wordt de Vlaamse beleidsvisie rond digitale cultuur verder ontwikkeld. Dit zal resulteren in de visienota ‘Een cultuurbeleid in het digitale tijdperk’ die vanuit een langetermijnperspectief een leidraad zal bieden aan zowel de overheid als de culturele sector voor de omgang met digitale technologie in de cultuursector. Een belangrijke stap in dit proces vormt het onderzoek naar een "operationeel netwerkmodel gecoördineerde decentrale dienstverlening voor de culturele sector". Dit onderzoek levert bouwstenen voor verdere reflectie. De resultaten van deze studie zullen op dit sectorevent worden voorgesteld en er is tijdens interactieve sessies ruimte om hierover te reflecteren. Die reflectie zal ook worden meegenomen in de verdere uitwerking van de visienota.

TRACKS: websitearchivering met Archive-it

Digitaal erfgoed archiveren omvat ook het archiveren van websites. De Wayback Machine van Internet Archive is de grootste en bekendste webarchiveringsdienst. Naast de gratis Wayback Machine biedt Internet Archive echter ook een betalende dienst met veel meer mogelijkheden: Archive-It. De Canadese Dalhousie University Libraries gebruiken het om de websites van 22 theaters in de regio Nova Scotia te archiveren, de Amerikaanse NYU Libraries en MIAP willen het gebruiken om de websites van jonge componisten (en hun streaming media) te archiveren. Bij PACKED vzw rijpt het plan om uit te testen wat Archive-It kan betekenen voor de archivering van de relevante websites uit de Vlaamse kunstensector.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be