27 maart 2017

SIBMAS: Performing arts database (symposium)

De Waalse afdeling van SIBMAS, het internationale netwerk voor bibliotheken, musea, archieven en documentatiecentra voor podiumkunsten, organiseert op maandag 27 maart 2017 een internationale dag van studie, reflectie en uitwisseling over ontwerp, implementatie en gebruik van podiumkunstendatabanken. De conferentie wordt georganiseerd in het kader van het nieuwe programma Exoscène en de World Theatre Day. Ontwikkelaars en gebruikers van podiumkunstendatabanken worden uitgenodigd om ervaringen uit te wisselen, kennis te delen en vragen te stellen.

PREFORMA: innovatieworkshop en stand van zaken (update)

Het project PREFORMA, PREservation FORMAts for for culture information/e-archives, loopt sinds 2014 en wordt financiëel ondersteund door de Europese Commissie. Het doel van het project is geheugeninstellingen in staat te stellen zelf de conformiteitscontrole te doen van bestanden die in hun archieven worden opgenomen en zo de implementatie van kwalitatieve gestandaardiseerde bestandsformaten voor langetermijnpreservering te verzekeren. Van 6 tot 10 maart 2017 was het projectconsortium in Padua voor workshops, de plenaire vergadering en de derde review van het project door de Europese Commissie. PACKED-medewerker Bert Lemmens was daarbij aanwezig.

11 april 2017

Scoremodel Digitale Duurzaamheid (workshop)

In het kader van de Week van het Digitaal Erfgoed organiseert de Nederlandse NCDD met medewerking van PACKED vzw in Den Bosch een workshop over het Scoremodel Digitale Duurzaamheid. De workshop gaat in op het vernieuwde eindrapport dat actiepunten aanlevert om de urgentste zaken aan te pakken op het vlak van duurzame bewaring en toegang van je digitale collectie. De deelnemers worden begeleid door Robert Gillesse (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Amsterdam) en Rony Vissers (PACKED vzw) bij het invullen van het Scoremodel voor hun organisatie.  

22 en 29 april 2017

TRACKS: edit-a-thon Dans in Brussel (aankondiging)

Brussel wemelt van de bekende en minder bekende dansers, choreografen, gezelschappen en dansscholen. Internationaal staat onze hoofdstad bekend als een ‘Mekka van de dans’. Toch vinden we slechts weinig en onvolledige informatie over deze rijke dansscène op Wikipedia, de meest geraadpleegde encyclopedie ter wereld. De Dag van de Dans vormt het uitgelezen moment om daarin verandering te brengen! PACKED vzw en Het Firmament organiseren in samenwerking met Wikimedia België, en met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, twee schrijfsessies rond dans in Brussel.

Metropolitan Museum of Art: 375.000 afbeeldingen vrij ter beschikking onder CC0-licentie (aankondiging)

Het Metropolitan Museum of Art (New York) kondigde op 7 februari 2017 aan dat het al zijn afbeeldingen uit het publieke domein zal vrijgeven onder de CC0-licentie. Die licentie laat iedereen toe om zonder beperkingen de afbeeldingen te gebruiken, hergebruiken, en remixen. Het museum breidt met de vrijgave zijn digitale collectie uit met meer dan 375.000 kunstwerken. Het stelt bovendien data ter beschikking over meer dan 420.000 museumobjecten die een periode van meer dan 5.000 jaar omspannen. De aankondiging stelt een voorbeeld voor de cultureel-erfgoedsector, en onderstreept de leidende rol van het Metropolitan Museum of Art als één van de belangrijkste open museumcollecties in de wereld.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2017 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be