16 mei 2014

Netwerkdag Vlaamse en Nederlandse registratoren

Op vrijdag 16 mei 2014 organiseren de Nederlandse Registrars Groep en de Vlaamse Registratoren een netwerkdag in Antwerpen. Een mooie gelegenheid om de samenwerkingsmogelijkheden en ideeën die tijdens de eerste netwerkdag in Amsterdam (mei 2013) aan bod kwamen, ter harte te nemen en verder mee aan de slag te gaan.

Aandacht voor duurzaam digitaliseren in SARC-memorandum 2014-2019 (Publicatie)

De Strategische AdviesRaad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC) publiceert zijn Memorandum 2014-2019. Volgens de SARC hebben de ‘culturele materies’, cultuur, jeugd, sport en media, een belangrijke plaats in Vlaanderen. Ze bepalen de identiteit van een gemeenschap, geven zin, passie, meerwaarde en plezier, bevorderen en ontwikkelen de samenleving. Het rapport bevat ook een aanbeveling over digitalisering en één van de zes prioriteiten binnen dit domein is aandacht voor duurzaam digitaliseren.

ENUMERATE Core Survey 2 rapport (Publicatie)

Het ENUMERATE-project is na drie jaar geen onbekende meer in het (digitale) cultureel-erfgoedveld. Op die tijd leverde het project een schat aan basisinformatie op, maar ook een bruikbaar kader voor statistisch onderzoek naar digitale erfgoedcollecties. Bijna 1.400 Europese erfgoedinstellingen deden mee aan de Core Survey 2, het vervolg op een begin 2012 gehouden eerste survey. De resultaten hiervan zijn nu beschikbaar.

SCAPE project consultation: Digital preservation - what to monitor and how? (Oproep)

Het SCAPE-project zoekt deelnemers voor een online raadpleging over digitale duurzaamheid. De survey bestaat uit dertig korte vragen en neemt ongeveer tien minuten in beslag. Beheerders van digitale collecties kunnen met hun antwoorden bijdragen aan de ontwikkeling van tools die automatisch problemen of bedreigingen detecteren met betrekking tot de langetermijnbewaring van digitale collecties.

Tekstaffiches: spiegel van het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog (Project)

Tekstaffiches vormen een uiterst belangrijke bron voor de geschiedenis van het dagelijks leven in Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Veel meer dan in vredestijd werden deze affiches gebruikt om de bevolking in te lichten over het wel en wee van de oorlog en de gevolgen van de strijd voor de man en vrouw in de straat. Een project om dit materiaal digitaal te ontsluiten werd recent opgestart. Op basis van een korte rondvraag wil men in eerste instantie een beter zicht krijgen op waar dergelijke affiches zich momenteel bevinden.

met de steun van de vlaamse overheid

Copyright © 2014 PACKED / Legaal / Privacy / Sitemap
Webdesign by thisconnect.be / pixelman.be